Gräddstuvat renskav med svamp

Du behöver 350 g renskav smör eller margarin till stekning 1 st lök liten finhackad gul 1/2-1 l karljohanssvamp grovhackad 1.5 msk vetemjöl vispgrädde ca...


4 portioner

Du behöver

  • 350 g renskav
  • smör eller margarin till stekning
  • 1 st lök liten finhackad gul
  • 1/2-1 l karljohanssvamp grovhackad
  • 1.5 msk vetemjöl
  • vispgrädde ca 3 dl

Att äta till:

potatismos smaksatt med riven västerbottenost
rårörda lingon
rödbetor kokta raspade färska
kalvfond mörk, från flaska
olivolja blandad med mixade färska
örtkrydda
timjankvistar färska

Gör så här

1
Tina fryst renskav. Stek det lätt brynt i matfett i en stekpanna. Ta stekpannan från plattan och sätt den åt sidan så länge.

2
Fräs hackad lök och svamp i matfett i en gryta eller låg, vid panna tills det mesta av vätskan kokat in. Blanda då i det lätt brynta renskavet. Pudra över mjöl och rör in det i blandningen utan att det blir några klumpar. Tillsätt grädden, lite i taget, under omrörning och låt det hela sjuda 10-15 minuter på svag värme. Men rör om då och då.

3
Fördela det gräddstuvade renskavet i mitten på varma tallrikar. Ringla mörk skysås/fond runtom – och utanför den lite olivolja med mixat örtgrönt.

4
Sprid ut enstaka lingon här och där på tallriken. Lägg raspade färska rödbetsringlor och färska timjankvistar ovanpå renskavs- och svampstuvningen. Servera direkt med potatismos, smaksatt med ost.


Kommentar:
Ett recept från Jari Annanperä på hotellanläggningen på Dundret i Gällivare.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top