Du behöver
- 350 g renskav
- smör eller margarin till stekning
- 1 st lök liten finhackad gul
- 1/2-1 l karljohanssvamp grovhackad
- 1.5 msk vetemjöl
- vispgrädde ca 3 dl
- potatismos smaksatt med riven västerbottenost
- rårörda lingon
- rödbetor kokta raspade färska
- kalvfond mörk, från flaska
- olivolja blandad med mixade färska
- örtkrydda
- timjankvistar färska
Att äta till:
Gör så här
1
Tina fryst renskav. Stek det lätt brynt i matfett i en stekpanna. Ta stekpannan från plattan och sätt den åt sidan så länge.
2
Fräs hackad lök och svamp i matfett i en gryta eller låg, vid panna tills det mesta av vätskan kokat in. Blanda då i det lätt brynta renskavet. Pudra över mjöl och rör in det i blandningen utan att det blir några klumpar. Tillsätt grädden, lite i taget, under omrörning och låt det hela sjuda 10-15 minuter på svag värme. Men rör om då och då.
3
Fördela det gräddstuvade renskavet i mitten på varma tallrikar. Ringla mörk skysås/fond runtom - och utanför den lite olivolja med mixat örtgrönt.
4
Sprid ut enstaka lingon här och där på tallriken. Lägg raspade färska rödbetsringlor och färska timjankvistar ovanpå renskavs- och svampstuvningen. Servera direkt med potatismos, smaksatt med ost.
Kommentar:
Ett recept från Jari Annanperä på hotellanläggningen på Dundret i Gällivare.
Ett recept från Jari Annanperä på hotellanläggningen på Dundret i Gällivare.