Du behöver

  • 350 g renskav
  • smör eller margarin till stekning
  • 1 st lök liten finhackad gul
  • 1/2-1 l karljohanssvamp grovhackad
  • 1.5 msk vetemjöl
  • vispgrädde ca 3 dl
  • Att äta till:

  • potatismos smaksatt med riven västerbottenost
  • rårörda lingon
  • rödbetor kokta raspade färska
  • kalvfond mörk, från flaska
  • olivolja blandad med mixade färska
  • örtkrydda
  • timjankvistar färska

Gör så här

1
Tina fryst renskav. Stek det lätt brynt i matfett i en stekpanna. Ta stekpannan från plattan och sätt den åt sidan så länge.
2
Fräs hackad lök och svamp i matfett i en gryta eller låg, vid panna tills det mesta av vätskan kokat in. Blanda då i det lätt brynta renskavet. Pudra över mjöl och rör in det i blandningen utan att det blir några klumpar. Tillsätt grädden, lite i taget, under omrörning och låt det hela sjuda 10-15 minuter på svag värme. Men rör om då och då.
3
Fördela det gräddstuvade renskavet i mitten på varma tallrikar. Ringla mörk skysås/fond runtom - och utanför den lite olivolja med mixat örtgrönt.
4
Sprid ut enstaka lingon här och där på tallriken. Lägg raspade färska rödbetsringlor och färska timjankvistar ovanpå renskavs- och svampstuvningen. Servera direkt med potatismos, smaksatt med ost.

Kommentar:
Ett recept från Jari Annanperä på hotellanläggningen på Dundret i Gällivare.


Recept // Fler svamprecept