Gräddstuvad potatis till rimmad lax

Du behöver 1 kg fast potatis vatten salt 3 msk smör 5 msk vetemjöl 8 dl mjölk 1.5 dl matgrädde vitpeppar nymalen 3 msk dill...

Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg fast potatis
  • vatten salt
  • 3 msk smör
  • 5 msk vetemjöl
  • 8 dl mjölk
  • 1.5 dl matgrädde
  • vitpeppar nymalen
  • 3 msk dill finklippt
  • 4 st salladslökar eller 1/2 smal purjo
  • 2 st paprika gula eller röda
  • 1 tsk olivolja (oliv)olja
  • 10 skiva lax rimmad

Gör så här

1
Skala, grovtärna och koka potatisen i saltat vatten, låt rinna av.

2
Smält smöret i tjockbottnad kastrull, rör i mjölet och späd med mjölk och grädde. Koka upp under omrörning, dra ner till låg värme och låt sjuda 3 minuter; rör om ofta. Smaksätt stuvningen med 3/4–1 tesked salt samt peppar efter behag. Vänd ner potatis och nästan all dill, låt allt bli varmt igen.

3
Dela lökarna i korta bitar. Ansa och strimla paprikan. Stek löken 5 minuter i olja på knapp medelvärme. Ta upp och fräs nu paprikan snabbt på lite högre hetta. Salta, peppra och vänd i sista dillslatten samt löken. Servera med 2–3 skivor gravad eller rimmad lax per portion.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top