Du behöver
- 1 kg fast potatis
- vatten salt
- 3 msk smör
- 5 msk vetemjöl
- 8 dl mjölk
- 1.5 dl matgrädde
- vitpeppar nymalen
- 3 msk dill finklippt
- 4 st salladslökar eller 1/2 smal purjo
- 2 st paprika gula eller röda
- 1 tsk olivolja (oliv)olja
- 10 skiva lax rimmad
Gör så här
1
Skala, grovtärna och koka potatisen i saltat vatten, låt rinna av.
2
Smält smöret i tjockbottnad kastrull, rör i mjölet och späd med mjölk och grädde. Koka upp under omrörning, dra ner till låg värme och låt sjuda 3 minuter; rör om ofta. Smaksätt stuvningen med 3/4–1 tesked salt samt peppar efter behag. Vänd ner potatis och nästan all dill, låt allt bli varmt igen.
3
Dela lökarna i korta bitar. Ansa och strimla paprikan. Stek löken 5 minuter i olja på knapp medelvärme. Ta upp och fräs nu paprikan snabbt på lite högre hetta. Salta, peppra och vänd i sista dillslatten samt löken. Servera med 2–3 skivor gravad eller rimmad lax per portion.