Gotlandslimpa med skållad rågsikt

Du behöver Första dagen 15 dl rågsikt 1 msk salt 2 msk brödkrydda 1 msk stött kummin 1 l kokande vatten 1.5 msk ättiksprit Andra...


2 portioner

Du behöver

Första dagen

15 dl rågsikt
1 msk salt
2 msk brödkrydda
1 msk stött kummin
1 l kokande vatten
1.5 msk ättiksprit

Andra dagen

1 dl Ljummet vatten
0.75 dl sirap mörk
35 g jäst
12.5 dl dinkelmjöl (eller vetemjöl)
1 msk sirap mörk + 2 msk vatten

Gör så här

1
Första dagen

2
Blanda mjöl, salt och kryddor i en köksmaskin, degen blir tung att arbeta för hand. Koka upp vatten, tillsätt ättiksprit och häll det heta vattnet över mjölet.

3
Starta maskinen (försiktigt i början så det inte skvätter) och arbeta degen i 15 minuter. Lägg över en duk och låt stå till nästa dag.

4

5
Andra dagen

6
Rör samman vatten, sirap och jäst. Häll detta över degen i bunken. Starta maskinen, och tillsätt dinkelmjölet. Arbeta degen i maskinen 4–5 minuter tills den är väl genomarbetad.

7
Degen ska vara ganska klibbig. Strö över 1 dl mjöl och låt jäsa 1–2 timmar.

8

9
Ta upp degen och arbeta ihop den på väl mjölat bakbord. Degen ska vara kladdig, för mycket mjöl gör limpan torr. Dela degen i två delar och forma två runda limpor. Mjöla ytan lätt och jäs till nästan dubbel storlek, 1–2 timmar.

10

11
Värm ugnen till 200 grader. Pensla limporna med sirap utrörd i vatten och sätt in i ugnen strax nedanför mittfalsen.

12
Sätt ned till 175 grader. Grädda i cirka 1 timme och 15 minuter. Ta ut bröden och låt dem svalna ordentligt inlindade i bakdukar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top