RECEPT FRÅN IK

Gotlandslimpa med skållad rågsikt

Av .

Okänd
2 portioner

Du behöver

    Första dagen

  • 15 dl rågsikt
  • 1 msk salt
  • 2 msk brödkrydda
  • 1 msk stött kummin
  • 1 l kokande vatten
  • 1.5 msk ättiksprit
  • Andra dagen

  • 1 dl Ljummet vatten
  • 0.75 dl sirap mörk
  • 35 g jäst
  • 12.5 dl dinkelmjöl (eller vetemjöl)
  • 1 msk sirap mörk + 2 msk vatten

Gör så här

1
Första dagen
2
Blanda mjöl, salt och kryddor i en köksmaskin, degen blir tung att arbeta för hand. Koka upp vatten, tillsätt ättiksprit och häll det heta vattnet över mjölet.
3
Starta maskinen (försiktigt i början så det inte skvätter) och arbeta degen i 15 minuter. Lägg över en duk och låt stå till nästa dag.
4
5
Andra dagen
6
Rör samman vatten, sirap och jäst. Häll detta över degen i bunken. Starta maskinen, och tillsätt dinkelmjölet. Arbeta degen i maskinen 4–5 minuter tills den är väl genomarbetad.
7
Degen ska vara ganska klibbig. Strö över 1 dl mjöl och låt jäsa 1–2 timmar.
8
9
Ta upp degen och arbeta ihop den på väl mjölat bakbord. Degen ska vara kladdig, för mycket mjöl gör limpan torr. Dela degen i två delar och forma två runda limpor. Mjöla ytan lätt och jäs till nästan dubbel storlek, 1–2 timmar.
10
11
Värm ugnen till 200 grader. Pensla limporna med sirap utrörd i vatten och sätt in i ugnen strax nedanför mittfalsen.
12
Sätt ned till 175 grader. Grädda i cirka 1 timme och 15 minuter. Ta ut bröden och låt dem svalna ordentligt inlindade i bakdukar.

Recept // Fler övrigtrecept