RECEPT FRÅN IK

Gös i vitvinssås med sparris- och morotsstänger

Av .

Okänd
6 portioner

Du behöver

  • 6 st gösfiléer
  • 3 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl vatten
  • 1 dl vitt vin
  • 1.5 dl matlagningsgrädde
  • 1.5 st fiskbuljongtärning
  • 0.5 tsk salt
  • kajennpeppar några duttar
  • 2 krm strösocker
  • 1 st dragon liten kruka fransk
  • Sparris och morotsstänger:

  • 450 g grön sparris
  • vatten
  • salt
  • 6 st morötter gärna olika färger

Gör så här

1
Känn noga efter att inga ben finns kvar på filéerna, skär annars bort dem.
2
Smält smöret i låg, vid kastrull, rör i mjölet och späd med vatten, vin och grädde.
3
4
Koka upp under omrörning och sänk värmen. Smula i buljongtärning och låt såsen sjuda under omrörning. Smaka av med salt och kajennpeppar, samt en nypa socker.
5
6
Grovhacka dragonen och vänd i den. Laga gärna såsen färdig i förväg, täck i så fall ytan med formklippt smörpapper.
7
8
Strax före servering: Hetta upp såsen under omrörning. Späd med vatten matskedsvis om den är tjock. Lägg hälften av fisken i sjudande sås och låt puttra under lock cirka 5 minuter, tills den är genomkokt. Ta upp med hjälp av hålslev och stekspade och lägg på serveringsfat eller direkt på tallrikar. Håll varmt under folie medan resten av fisken får sjuda.
9
Servera med kokta grönsaker, och ris eller potatis dessutom om så önskas.
10
11
Så här gör du sparris och morrotsstänger:
12
Skär bort den ofta torra basen på färsk sparris och sjud den i saltat vatten (2 teskedar salt per liter vatten) tills den är knappt mjuk. Tar mellan 5 och 10 minuter beroende på tjocklek. Använder du fryst sparris är det bara att följa paketets instruktioner.
13
14
Koka upp separat vatten med salt till morötterna. Skala och grovstrimla dem. Sjud dem knappt mjuka i puttrande vatten.
15
Har du flera färger på rötterna bör de ljusa kokas först och tas upp med hålslev innan mörkare läggs i.
16
Lägg i mikrotålig serveringsform tills allt är klart. Mikra allt varmt före servering.

Recept // Fler fiskrecept