Glutenfria kanelbullar med valfri fyllning

Du behöver 3 dl mjölk 2 dl kesella 0.5 dl crème fraîche (helst fet) 1 msk fiberhusk (psylliumfröskal) 1 pkt jäst (50 g) 150 g...

Tillagningstid: 50 minuter
40 portioner

Du behöver

  • 3 dl mjölk
  • 2 dl kesella
  • 0.5 dl crème fraîche (helst fet)
  • 1 msk fiberhusk (psylliumfröskal)
  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 150 g smält smör
  • 1 st ägg
  • 1 dl sirap vit
  • 0.5 tsk salt
  • 2 tsk kardemumma
  • mjölmix ca 12 dl glutenfri (mängden kan variera beroende på mjöl-märke, Li använder Finax mjölmix

Kanelbullsfyllning

100 g smör
1 dl socker
20 g mandelmassa riven
2 msk crème fraîche
3 msk kanel

Gör så här

1
Värm mjölk, kesella och creme fraiche under omrörning till 45 grader och blanda sedan ner fiberhusk och låt stå i 10 minuter.

2
Smula jästen, blanda med ½ tesked vatten (för att det ska lösa sig lättare sedan), rör ner i blandningen. Tillsätt smör, ett lätt uppvispat ägg, sirap, salt och kardemumma.

3
Tillsätt mjöl i omgångar tills degen är hanterbar men ganska lös. Låt vila i 30 minuter.

4
Rör ihop fyllningen under tiden.

5
Mjöla bakbordet och arbeta försiktigt ihop degen, tillsätt så lite mjöl som möjligt. Dela degen i två delar för enklare hantering och kavla sedan ut varje halva till en bakplåts storlek.

6
Kanelsnurror Bred på fyllning, rulla ihop på längden, skär i 1 ½ centimeter breda bitar, lägg i bullformar och tryck till dem lite.

7
Fyllda bullar Skär i 10_x10 centimeter stora bitar, lägg fyllningen

8
i mitten och vik in kanterna, placera sedan bullen med skarvarna nedåt i bullformar.

9
Låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

10
Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker på om så önskas.

11
Grädda i cirka 6 minuter, tills bullarna är gyllenbruna. Låt svala på galler och avnjut, helst samma dag. Bullarna går utmärkt att frysa.


Kommentar:
Tips! Prova gärna med annan fyllning som nutella, lemoncurd, vaniljsås eller sylt. Bullarna är goda naturella också för den som vill hoppa över fyllningen helt. Detta är ett läsarrecept av Li Merander i Malmö.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top