Glutenfri äppelkaka med mandel

Du behöver 7 st äpplen 125 g sötmandel 100 g smör rumsvarmt 1.5 dl strösocker 0.5 st citron det yttersta finrivna skalet 2 st äggulor...

Tillagningstid: 60 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 7 st äpplen
  • 125 g sötmandel
  • 100 g smör rumsvarmt
  • 1.5 dl strösocker
  • 0.5 st citron det yttersta finrivna skalet
  • 2 st äggulor
  • 3 st äggvitor

Gör så här

1
Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i bitar. Koka dem mjuka i lättsockrat vatten (hoppa över kokningen om det är en mjuk äppelsort). Låt äpplena rinna av och lägg dem i en smord ugnsform.

2
Skålla mandeln och riv den (det går att hoppa över skållningen).

3
Rör smör och socker vitt och poröst. Blanda i mandel och citronskal. Rör ner äggulorna en i taget. Vispa äggvitorna hårt och vänd sedan ned dem i smeten. Häll smeten över äppelbitarna och grädda i 175 grader i cirka 30 minuter tills ytan är gyllene. Servera kakan ljummen eller kall med iskall vispad grädde, vaniljsås eller mjukrörd glass.


Kommentar:
Detta är ett läsarrecept av Lena Papa i Göteborg.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top