
Glutenfri äppel- och lingonpaj
Prova hasselnötsmjöl i pajdegen – glutenfritt och så gott! Äpple och lingon ger en fin smakkombination.
Av Kristina Eriksson. Foto: Åsa Dahlgren
Du behöver
- 200 g rumsvarmt smör
- 300 g hasselnötsmjöl
- 1 dl strösocker
- 1 dl maizena
- 3 st äpplen helst svenska
- 2 dl lingon färska eller frysta
- 1.5 dl strösocker
- 1.5 msk maizena
- vaniljsås eller vispgrädde eller glass
Pajdeg
Fyllning
Servering
Ugn: 200°
Gör så här
Pajdeg: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör, hasselnötsmjöl, socker och maizena till en deg i en bunke. Ställ degen kallt i en timme.
Tryck ut degen i en stor smord pajform som mäter 30 cm (gärna med en högre kant) eller i två lite mindre formar. Ställ formarna kallt i ytterligare 15 minuter.
Fyllning: Kärna ur äpplena och skär dem i tunna skivor (skalet kan vara kvar). Blanda äpple och lingon i formen/formarna. Blanda socker och maizena och strö det ovanpå.
Grädda lite under mitten av ugnen i 30 minuter. Om pajen får för mycket färg kan du täcka med aluminiumfolie.
Servering: Servera med vaniljsås, vispad grädde eller glass.