RECEPT FRÅN IK

Glutenfri äppel- och lingonpaj

Prova hasselnötsmjöl i pajdegen – glutenfritt och så gott! Äpple och lingon ger en fin smakkombination.

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 120 minuter
12 portioner

Du behöver

    Pajdeg

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 300 g hasselnötsmjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl maizena
  • Fyllning

  • 3 st äpplen helst svenska
  • 2 dl lingon färska eller frysta
  • 1.5 dl strösocker
  • 1.5 msk maizena
  • Servering

  • vaniljsås eller vispgrädde eller glass
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Pajdeg: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör, hasselnötsmjöl, socker och maizena till en deg i en bunke. Ställ degen kallt i en timme.

2

Tryck ut degen i en stor smord pajform som mäter 30 cm (gärna med en högre kant) eller i två lite mindre formar. Ställ formarna kallt i ytterligare 15 minuter.

3

Fyllning: Kärna ur äpplena och skär dem i tunna skivor (skalet kan vara kvar). Blanda äpple och lingon i formen/formarna. Blanda socker och maizena och strö det ovanpå.

4

Grädda lite under mitten av ugnen i 30 minuter. Om paj­en får för mycket färg kan du täcka med aluminiumfolie.

5

Servering: Servera med vaniljsås, vispad grädde eller glass.


Recept