Galette från Bretagne

Du behöver Smet 4 dl bovetemjöl 0,5 msk salt 3 dl vatten 2 st ägg 2 msk smör att steka i Fyllning 8 skiva gruyère...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

Smet

4 dl bovetemjöl
0,5 msk salt
3 dl vatten
2 st ägg
2 msk smör att steka i

Fyllning

8 skiva gruyère eller annan god hård ost
4 skiva rökt skinka
4 st ägg

Gör så här

1

Smet  Blanda bovetemjöl och salt i en bunke. 

2

Rör i vattnet och rör slätt. Smeten blir tjockare än vanliga pannkakssmet. Tillsätt ett ägg i taget och blanda noga. 

3

Täck bunken och låt stå i kyl­en i ett par timmar.

4

Smält smör i en vid stekpanna (eller i en särskild crêpepanna). Stek en fjärdedel av smeten på medelgod värme. Stek på ena sidan ett par minuter och vänd sedan. Lägg därefter på skinka och ost. Knäck ett ägg mitt på pannkakan och lägg ett lock över stekpannan i ett par minuter, tills ägget börjar stelna. 

5

Vik galetten som ett kuvert. Lägg upp på tallrik med stekspade, servera på en gång. Grädda de återstående tre galetterna på samma vis.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top