Du behöver
- ca 1,2 kg rostbiff
Färs:
1 msk osötat ströbröd
3 msk vatten
1 1/2 krm salt
1 1/2 krm nymalen vitpeppar
4 msk finhackad gul lök
1 pkt (ca 150 g) bacon
200 g blandfärs
1 vitlöksklyfta
2 msk finhackad persilja
2 msk finstrimlad basilika
1/2 msk
Gör så här
1
Använd en vass kniv och ta ett stadigt tag med fingertopparna allra längst ut där du ska skära rostbiffen. Skär en tunn skiva, 5-7 mm tjock, men skär inte ända ner. Skär en ny lika tunn skiva, men den ska skäras helt igenom. Resultatet blir en stor, ganska tunn skiva. Snitta den lite mer i “sömmen”, om den är lite för bullig, och banka till den med handen.
2
Låt ströbrödet till färsen svälla i vattnet cirka 10 minuter. Blanda från början i salt och peppar. Fräs lök och finklippt bacon i en stekpanna. Lägg upp det på ett fat att kallna. Rör ihop blandfärsen med ströbrödsblandningen. Pressa vitlöksklyftan och blanda i kryddgrönt och knappt hälften av det kalla lök- och baconfräset. Fördela färsen på köttskivorna. Du kan antingen vika biffarna dubbla mitt över, eller längs med. Låt biffarna stå kallt medan du gör såsen:
3
Smält fettet i en kastrull och låt det bli lätt brynt. Rör i mjölet och låt fett och mjöl fräsa ihop. Lyft kastrullen från värmen och vispa i vatten och fond. Ställ tillbaka kastrullen och låt såsen koka upp och sjuda 3-5 minuter. Smaka av med salt, peppar, senap och gelé.
4
Stek biffarna i omgångar. Bryn dem vackert bruna på båda sidor.
5
Lägg dem på ugnssäkert fat och låt dem steka färdigt i 225 grader varm ugn cirka 10 minuter. Skär varje biff mitt itu. Då syns fyllningen och den vackert rostbiffsrosa snittytan.
6
Servera biffarna med kokt potatis, kokta snedskurna purjolöksbitar och sås. Låt var och en strössla över av lök- och baconfräset du har kvar.