Fyllda rostbiffar

Du behöver ca 1,2 kg rostbiff Färs: 1 msk osötat ströbröd 3 msk vatten 1 1/2 krm salt 1 1/2 krm nymalen vitpeppar 4 msk...


6 portioner

Du behöver

  • ca 1,2 kg rostbiff
    Färs:
    1 msk osötat ströbröd
    3 msk vatten
    1 1/2 krm salt
    1 1/2 krm nymalen vitpeppar
    4 msk finhackad gul lök
    1 pkt (ca 150 g) bacon
    200 g blandfärs
    1 vitlöksklyfta
    2 msk finhackad persilja
    2 msk finstrimlad basilika
    1/2 msk

Gör så här

1
Använd en vass kniv och ta ett stadigt tag med fingertopparna allra längst ut där du ska skära rostbiffen. Skär en tunn skiva, 5-7 mm tjock, men skär inte ända ner. Skär en ny lika tunn skiva, men den ska skäras helt igenom. Resultatet blir en stor, ganska tunn skiva. Snitta den lite mer i “sömmen”, om den är lite för bullig, och banka till den med handen.

2
Låt ströbrödet till färsen svälla i vattnet cirka 10 minuter. Blanda från början i salt och peppar. Fräs lök och finklippt bacon i en stekpanna. Lägg upp det på ett fat att kallna. Rör ihop blandfärsen med ströbrödsblandningen. Pressa vitlöksklyftan och blanda i kryddgrönt och knappt hälften av det kalla lök- och baconfräset. Fördela färsen på köttskivorna. Du kan antingen vika biffarna dubbla mitt över, eller längs med. Låt biffarna stå kallt medan du gör såsen:

3
Smält fettet i en kastrull och låt det bli lätt brynt. Rör i mjölet och låt fett och mjöl fräsa ihop. Lyft kastrullen från värmen och vispa i vatten och fond. Ställ tillbaka kastrullen och låt såsen koka upp och sjuda 3-5 minuter. Smaka av med salt, peppar, senap och gelé.

4
Stek biffarna i omgångar. Bryn dem vackert bruna på båda sidor.

5
Lägg dem på ugnssäkert fat och låt dem steka färdigt i 225 grader varm ugn cirka 10 minuter. Skär varje biff mitt itu. Då syns fyllningen och den vackert rostbiffsrosa snittytan.

6
Servera biffarna med kokt potatis, kokta snedskurna purjolöksbitar och sås. Låt var och en strössla över av lök- och baconfräset du har kvar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top