RECEPT FRÅN IK

Fyllda laxfiléer med pasta

Av . Foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 g småtomater
  • 2 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 600 g skinn- och benfri lax
  • salt och peppar
  • 200 g naturell färskost
  • 2 dl färska örter t ex timjan, persilja och basilika
  • 2 dl fint riven parmesan
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 50 g pinjenötter
  • 500 g färsk bandpasta t ex linguine
  • Till servering

  • riven parmesanost
  • hackad basilika

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Halvera tomaterna och lägg dem i en form, ringla över olja och krydda med salt och peppar. Ställ in dem i ugnen och fortsätt sedan med laxen; tomaterna ska vara inne i 30 minuter. Mosa de varma tomaterna lätt med en gaffel.

2

Skär laxen i fyra portions­bitar à 150 g. Skär ett snitt på längden i varje bit, se till att inte skära igenom laxen och lämna en centimeter till kanten. Nu har varje bit en ficka. Lägg bitarna i en ugnsfast form.

3

Mixa ihop färskost, örter, parmesan och vitlök till en slät kräm. Fyll laxen med krämen, det kan vara enklast att använda en spritspåse. Strö salt och peppar över laxbitarna och stek dem i cirka 15 minuter i ugnen.

4

Koka upp saltat vatten till pasta och rosta pinjenötterna gyllene i en torr panna under tiden. Koka pastan och blanda den väl med de rostade tomaterna. Ringla över lite extra olja om pastan känns det minsta torr. Strö över pinjenötterna och servera med laxen samt extra parmesan och lite basilika.


Kommentar:
Lax med krämig fyllning är en klassiker som passar både till vardags och till fest. Passa laxen i ugnen så att den inte blir torr!

Recept