Fylld lammstek med rostad potatis

Getost, vitlök, nötter och rosmarin – köket fylls med härliga dofter medan lammet sköter sig själv i ugnen och du får tid över för annat. Kanske påskpyssel eller en vacker dukning?

Tillagningstid: 105 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 1.5 kg urbenad lammstek
  • salt och peppar

Fyllning

1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 st knippe bladpersilja
plockade blad från 1 rosmarinkvist
1 dl hasselnötskärnor eller valnötskärnor
1 st citron det yttersta finrivna skalet och saften
0.5 tsk salt
50-75 g getost utan skal, smulad
2-3 st rosmarinkvistar
steksnöre
12-18 st delikatesspotatisar
6-8 st vitlöksklyftor med skal
2 msk olivolja

Gurksallad

1 st gurka
1 st knippa rädisor
1 st silverlök
1 st knippe vattenkrasse

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra köttet och lägg det i en papprad långpanna.

2

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs det hackade i oljan cirka 3 minuter. Låt kallna. Hacka persilja och rosmarinblad. Hacka nötkärnorna fint.

3

Blanda lök och vitlök, persilja, rosmarin, nötter, citronskal och salt. Rör i osten. Fyll köttet med röran, toppa köttet med rosmarinkvistarna och bind ihop med steksnöre. Stick in köttermometern så att röret är täckt och spetsen hamnar i den tjockaste delen av köttet. Lägg potatisen och vitlöksklyftorna bredvid köttet i långpannan. Ringla över citronsaften och oljan. Salta. Sätt in långpannan i mitten av ugnen och stek cirka 30 minuter.

4

Sänk värmen till 175 grader. Stek köttet till önskad innertemperatur: 62–65 grader för lätt rosa kött, 70 grader för helt genomstekt. Rör om i potatisen och ös steken 3–4 gånger med skyn som bildas. Ta upp lammsteken och låt sedan köttet vila i 10–15 minuter.

5

Ansa och skär gurka och rädisor i tunna skivor. Skala och skär löken i tunna skivor. Lägg det skivade på ett fat och toppa med vattenkrasse. Servera steken med potatisen och salladen.


Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top