Fryst rabarber-cheesecake

Det är vackert att garnera cheesecaken med fina rabarberband och rosor, men tänk på att blommorna bör vara ekologiskt odlade och ätbara.

Tillagningstid: 80 minuter
8 bitar

Du behöver

  • 250 g digestivekex
  • 125 g smält smör

Fyllning

500 g späd rabarber
2.5 dl strösocker
100 g vit choklad
4 st blad gelatin
2 st äggulor
1 dl strösocker
400 g cream cheese rumstempererad
4 dl vispgrädde rumstempererad
1 msk vatten
1 st tårtbotten hembakad eller köpt, ca 20 cm i diameter

Garnering

1 st liten rabarberstjälk
ätbara ekologiska blommor till exempel rosor – välj ekologiskt odlade

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader.Mixa kexen till smulor i matberedare monterad med en kniv. Tillsätt smöret och mixa ihop. Tryck ut blandningen i en springform, ca 22 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen 10 minuter. Låt kallna helt. Klä formens kant med konditoriremsa på insidan.

2

Ansa och skär rabarbern i tunna skivor på tvären. Mät upp rabarber och socker i en bunke och låt stå ca 30 minuter till den saftar sig. Häll rabarbern i en kastrull och koka under omrörning tills sockret löser sig och rabarbern blir mjuk, ca 5 minuter. Låt rinna av i en finmaskig sil, lägg i en skål och låt svalna.

3

Smält chokladen och låt den svalna, men inte stelna.

4

Lägg gelatinet i en djup tallrik och häll på kallt vatten så att det precis täcker. Låt stå 5 minuter.

5

Vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt. Vispa i cream cheese. Vispa i chokladen. Vispa i grädden, ca 1 dl i taget.

6

Ta upp och krama ur gelatinbladen. Smält dem med en matsked vatten på svag värme i en liten panna. Tillsätt 2 dl av cream cheesesmeten och rör tills allt blandas. Blanda med resten av cream cheesesmeten. Blanda i den avrunna rabarbern. Häll cheesecakesmeten i formen, täck med plastfilm och ställ i frysen över natten.

7

Öppna formen och ta ut kakan. Ställ den på ett serveringsfat. Temperera i rumstemperatur ca 1 timme inför serveringen.

8

Ansa rabarberstjälken, lägg den på en skärbräda och hyvla till tunna band, använd potatisskalare. Garnera med band och rosor.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top