Du behöver
- smör till formen
- 200 g torkad frukt (ca 3 dl), t ex fikon, äppelringar, aprikoser och russin
- 2 msk rom eller konjak
- 1 st apelsin det yttersta finrivna skalet och saften
- 175 g smör rumsvarmt
- 1.5 dl råsocker
- 3 st ägg
- 3 dl vetemjöl (180 g)
- 2 tsk bakpulver
- 150 g nötter (knappt 3 dl), gärna pistaschnötter och hasselnötter
- 1 st äpple rivet
Gör så här
1
Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer minst 1?? liter.
2
?Hacka den torkade frukten grovt och blanda med rom och skal och saft från apelsinen. Låt stå och dra en stund.
3
?Rör smöret mjukt tillsammans med sockret. Rör ner ett ägg i taget.
4
Blanda mjölet med bakpulver och rör ner i smörsmeten. Blanda ihop till en tjock smet.
5
Hacka nötterna grovt och rör ner i smeten tillsammans med det rivna äpplet. Rör även ner den torkade frukten tillsammans med apelsin- och romlagen.
6
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i cirka 65 minuter. Täck över kakans topp om den börjar få för mycket färg.
7
Vänd upp kakan på ett galler, låt svalna några minuter och lyft sedan bort formen. Kakan är hållbar i minst en vecka i rumstemperatur.