Fruktkaka med nötter

Du behöver smör till formen 200 g torkad frukt (ca 3 dl), t ex fikon, äppelringar, aprikoser och russin 2 msk rom eller konjak 1...

Tillagningstid: 30 minuter
14 portioner

Du behöver

  • smör till formen
  • 200 g torkad frukt (ca 3 dl), t ex fikon, äppelringar, aprikoser och russin
  • 2 msk rom eller konjak
  • 1 st apelsin det yttersta finrivna skalet och saften
  • 175 g smör rumsvarmt
  • 1.5 dl råsocker
  • 3 st ägg
  • 3 dl vetemjöl (180 g)
  • 2 tsk bakpulver
  • 150 g nötter (knappt 3 dl), gärna pistaschnötter och hasselnötter
  • 1 st äpple rivet

Gör så här

1
Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer minst 1?? liter.

2
?Hacka den torkade frukten grovt och blanda med rom och skal och saft från apelsinen. Låt stå och dra en stund.

3
?Rör smöret mjukt tillsammans med sockret. Rör ner ett ägg i taget.

4
Blanda mjölet med bakpulver och rör ner i smörsmeten. Blanda ihop till en tjock smet.

5
Hacka nötterna grovt och rör ner i smeten tillsammans med det rivna äpplet. Rör även ner den torkade frukten tillsammans med apelsin- och romlagen.

6
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i cirka 65 minuter. Täck över kakans topp om den börjar få för mycket färg.

7
Vänd upp kakan på ett galler, låt svalna några minuter och lyft sedan bort formen. Kakan är hållbar i minst en vecka i rumstemperatur.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top