Du behöver
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl rågmjöl
- 1 dl dinkelmjöl fullkorn
- 0.5 dl havregryn eller dinkelflingor
- 1.5 tsk bikarbonat
- 1.5 tsk bakpulver
- 0.5 msk salt
- 5 dl filmjölk
- 1 dl mörk sirap
- 15 st aprikoser torkade, delade
- 1 dl torkade tranbär
- 3.5 msk valnötskärnor grovhackade
- 1 dl hasselnötskärnor
Gör så här
1
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en liten långpanna eller brödform (19 x 28 centimeter) med bakplåtspapper.
2
Blanda vetemjöl, rågmjöl, dinkelmjöl och havregryn i en bunke.
3
Blanda i bikarbonat, bakpulver och salt.
4
Tillsätt fil och sirap. Blanda allt till en jämn smet, använd gärna elvisp. Vänd ner aprikoser, tranbär, valnötter och hasselnötter.
5
Häll och bred ut smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 50–60 minuter eller tills brödet är klart, känn med provsticka.
6
Ta ut och låt vila cirka 5 minuter. Stjälp upp på ett galler, ta bort bakplåtspapperet och låt brödet svalna.