RECEPT FRÅN IK

Frösnappare

Tillagningstid: 80 minuter
28 portioner

Du behöver

    Fördeg:

  • 8 dl vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • Huvuddeg:

  • 11 dl vetemjöl knappt + mjöl till utbakning
  • 1 dl mjölk
  • 125 g smör rumstempererat
  • 1.5 dl strösocker
  • 1.5 tsk salt
  • 1.5 msk stött kardemumma
  • 30 g vetesurdeg om man vill
  • Fyllning:

  • 50 g vetemjöl
  • 100 g strösocker (drygt 1 dl)
  • 150 g mandelmassa grovt riven
  • 200 g smör
  • 1 msk vaniljsocker
  • topping:

  • 0.5 dl vallmofrö (ca 45 g)
  • 0.5 dl sesamfrön (45 g)
  • 2 st ägg till pensling

Gör så här

1
Fördeg Smula jästen och rör ut den i mjölken. Tillsätt vetemjölet och arbeta ihop till en mycket lös deg. Låt jäsa i två timmar eller över natten i kylskåp.
2
Huvuddeg Blanda fördegen med vetemjöl, mjölk, smör, socker, salt och kardemumma. Tillsätt eventuellt surdegen. Arbeta degen i hushållsassistent i 6 minuter eller 10 minuter för hand. Låt jäsa övertäckt i 60 minuter.
3
Fyllning Rör ihop smör, mjöl, socker, mandelmassa och vaniljsocker.
4
Dela degen i två delar och knåda den smidig. Kavla ut varje deghalva till en 1–1 1/2 cm tjock ruta, (cirka 35x45 cm). Bred på fyllning över hela degplattan. Vik degen från långsidan över hälften av plattan och vik sedan över den andra halvan så att det blir tre lager deg. Skär 2 cm breda remsor av degen och tvinna eller knyt ihop till bullar. Spraya bullknutarna med lite vatten och vänd dem försiktigt i en blandning av vallmo- och sesamfrö. Lägg på papprad plåt och jäs under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
5
Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 225 grader i cirka 14 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.
6
Bullarna är godast nybakade men går bra att frysa.

Kommentar:
Receptet kommer från Printz bageri.

Recept // Fler mjölrecept