Friterad kyckling med kryddolja

Du behöver 2 kg kycklingdelar (stycka en hel kyckling eller blanda olika delar, bröstfilé i halvor, vingar, lår eller ben) 5 dl mjölk (3 %)...

Tillagningstid: 75 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 2 kg kycklingdelar (stycka en hel kyckling eller blanda olika delar, bröstfilé i halvor, vingar, lår eller ben)
  • 5 dl mjölk (3 %)
  • 3 krm tabasco
  • 1 l vetemjöl
  • 4 msk salt
  • 2 msk svartpeppar malen
  • olja till fritering
  • Kryddolja
  • 1 tsk kajennpeppar
  • 3 msk farinsocker
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2.5 dl rapsolja

Tillbehör

saltgurka
bondbröd

Gör så här

1

Skölj kycklingbitarna i kallt vatten och torka dem med hushållspapper. Lägg dem i en form eller skål. Häll över mjölk blandad med tabasco och låt stå i kylen i 20 minuter.

2

Blanda mjöl, salt och peppar i en plastpåse. Lägg i några kycklingbitar åt gången och skaka påsen så att bitarna täcks av blandningen. Doppa varje kycklingbit i mjölken i skålen igen och i mjölet igen, som en dubbelpanering.

3

Häll så mycket frityrolja i två stekpannor eller kastruller att det blir 4 centimeter djupt. Hetta upp dem försiktigt.

4

Lägg kycklingbitarna i oljan när oljan är het, 170–180 grader (en bit vitt bröd ska bli gyllenbrun på 1 minut). Låt bit-arna långsamt bli bruna. Vänd då och då. Fortsätt fritera i cirka 15–20 minuter eller tills ytan är hård och frasig. Större bitar kräver längre tid.

5

Kryddolja Blanda ihop kajennpeppar, farinsocker, chilipulver, vitlökspulver och paprikapulver i en skål. Vispa ihop kryddorna med rapsolja.

6

Ta upp kycklingbitarna och låt dem rinna av på hushållspapper.

7

Pensla de heta nyfriterade kycklingdelarna med kryddig olja. Lägg dem på ett varmt serveringsfat och servera genast med pickles och en bit bröd.

 

8

Tips Det kan verka som mycket salt och peppar i mjölblandningen, men mängden stämmer. Det är ju också mycket mjöl och kycklingen vänds bara däri.


Kommentar:
– Den här kycklingen passar både till festliga tillfällen och till söndagsmiddag med familjen, säger Göran Karlsson från Essvik. Han brukar laga rätten till födelsedagar och till nyårsafton.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top