Frisk citronkaka med vallmofrö

Du behöver smör till formen 50 g smör 1 dl mjölk 2 st ägg medelstora 2 dl strösocker 2 st citron det yttersta finrivna skalet...

Tillagningstid: 60 minuter
1 portion

Du behöver

  • smör till formen
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 st ägg medelstora
  • 2 dl strösocker
  • 2 st citron det yttersta finrivna skalet
  • 3 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1.5 msk blå vallmofrön

Citronlag

1 dl strösocker
1.5 st citron saften

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en 1 1/2-liters brödform. Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölken.

2
Vispa ägg och socker ljust och pösigt med elvisp. Blanda i smörmjölken och rivet citronskal. Blanda mjöl, bakpulver och vallmofrön och rör ner i äggsmeten. Häll kaksmeten i den bröade formen och grädda direkt i 35–40 minuter. Kolla med en sticka att kakan är klar.

3
Låt kakan vila ett par minuter i formen, stjälp sedan upp den och rengör formen. Lägg tillbaka kakan i formen och blanda socker och citronsaft till lagen i en skål. Stick hål över hela kakan med potatissticka eller liknande. Skeda över citronlagen och låt kakan svalna i formen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top