RECEPT FRÅN IK

Frikadeller i citronsås

Av .

Tillagningstid: 20 minuter
2 portioner

Du behöver

  • 1 dl bröd torkat smulat vitt
  • 1 dl vatten
  • 200 g blandfärs
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar nymalen
  • 1 msk persilja klippt
  • Kokning:

  • 5 dl vatten
  • 1.5 msk kalvfond
  • Sås:

  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1.5 dl buljong (från kokningen)
  • 2 tsk saft av citron
  • 1 st äggula
  • 0.75 dl matlagningsgrädde 15 %
  • kapris ca 2 tsk
  • Att äta till:

  • ris och kokt broccoli

Gör så här

1
Låt brödet svälla i vattnet cirka 10 minuter. Blanda i färsen, salt och peppar. Vänd också ner persiljan i färsen. Forma med en matsked
2
åtta lika stora bullar.
3
Använd en liten kastrull och sjud några bullar i taget i buljongen, cirka 15 minuter. Ta upp bullarna vartefter och håll dem varma i karott under folie.
4
Smält matfettet till såsen, rör i mjölet, späd med buljongen och smaksätt med citronsaft. Sjud såsen 5 minuter. Vispa samman ägggula och grädde. Ta såsen från värmen och vispa ner ägg-grädden. Smaka av såsen noga och häll den över bullarna.
5
Strö över kapris och ät ris och kokt broccoli till.

Recept // Fler köttfärsrecept