RECEPT FRÅN IK

Friformpaj med rabarber

En rustik platt paj där kanten viks upp över fyllningen.

Av . Foto: Lena Söderström

Tillagningstid: 60 minuter
6 bitar

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl + 2 msk till utbakning
  • 1 msk strösocker
  • 150 g smör
  • 1 st ägg
  • Fyllning

  • 700 g späda rabarberstjälkar
  • 1 dl strösocker
  • 200 g mandelmassa
  • Pensling

  • 1 st äggula
  • 1 msk vatten
  • Garnering

  • 0.5 msk florsocker

Gör så här

1

Mät upp mjöl, socker och tärnat smör i matberedare monterad med en kniv. Kör till en smulig massa. Tillsätt ägget och kör till en smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila ca 20 minuter.

2

Sätt ugnen på 225 grader.

3

Skär rabarberstjälkarna i sneda stavar (se tips nedan). Eller skiva rabarber och blanda den med socker.

4

Kavla ut degen på mjölat bakbord, till en rundel, ca 32 cm i diameter. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.

5

Nagga rundeln med en gaffel.

6

Strö mandelmassan på pajen, spara ca 5 cm bred kant runtom. Toppa mandelmassan med rabarber. Vik upp kanten och pensla den med äggulan vispad med vattnet.

7

Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills degen fått fin färg, ca 25 minuter. Sikta över florsockret.


Recept