Du behöver
- 2 dl sötmandel (125 g)
- 200 g margarin eller smör
- 1.5 dl socker
- 1 dl ljus sirap
- 2 tsk malen ingefära
- 2 tsk kanel malen
- 2 tsk kryddnejlikor malda
- 1 tsk bikarbonat
- 5.5 dl vetemjöl
Gör så här
1
Skålla eventuellt mandeln och skala den. Hacka den ganska fint.
2
Rör matfettet smidigt. Blanda i sockret, sirapen, kryddorna och mandeln. Rör ut bikarbonaten i smeten. Arbeta i resten av mjölet.
3
Ta upp degen på bakbordet och knåda den smidig. Forma den till 2 tjocka rullar. Platta till dem så att de får rektangulär form. Linda in dem i plastfolie. Lägg dem i kylskåpet några timmar eller över natten.
4
Skär med en riktigt vass kniv rullarna i tunna skivor. Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.
5
Gräddning: Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader, 10-12 minuter eller tills de får vacker färg. Låt dem kallna på galler.
6
Förvaring: I burk, 1-2 månader.
Kakorna ska vara riktigt tunna. Det är alltså viktigt att man har en mycket vass kniv till hands.