RECEPT FRÅN IK

Fransk löksoppa med ostbröd

Av . Foto: Eva Hildén

Tillagningstid: 100 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1.25 kg gul lök
  • 5 msk smör
  • 1 msk finhackad färsk timjan
  • 1 msk strösocker
  • 2 dl torrt vittvin
  • 1.5 l grönsaksbuljong
  • salt och peppar
  • 2 msk torr sherry
  • 4 skiva lantbröd
  • 2.5 msk olivolja
  • 1 msk dijonsenap
  • 125 g riven gruyèrost
  • färska timjankvistar till garnering

Gör så här

1

Skala, dela och skiva löken tunt, använd gärna matberedare eller mandolin.

2

Fräs löken guldgul i smöret i 3–4 omgångar och lägg över i en tjockbottnad kastrull.

3

Fortsätt fräsa löken i kastrullen tillsammans med timjan, cirka 30 minuter, rör om då och då. Blanda i socker och vin och låt vinet koka in, cirka 10 minuter. Späd soppan med buljongen till önskad konsistens och koka cirka 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och sherry och ge soppan ett uppkok. Håll soppan varm.

4

Sätt ugnen på grill 200 grader. Lägg brödet på en papprad plåt. Ringla olivolja på båda sidor och grilla mitt i ugnen i 3–5 minuter, passa noga så att det inte bränns vid. Vänd gärna en gång under tiden.

5

Ta ut brödet, bred på senap och strö över osten. Sätt plåten mitt i ugnen cirka en minut ­eller tills osten smält.

6

Fördela soppan i varma soppskålar. Lägg i brödet, tryck till lite, så att nedersta biten av brödet täcks av buljongen. Garnera med timjan och nymalen svartpeppar.

7

Tips: Grönsaksbuljongen kan ersättas med hönsbuljong. Det vita vinet kan bytas ut mot torr äppelcider.


Kommentar:
Gratinerat bröd är ett måste till löksoppan, och gruyèreosten ger fantastisk smak!

Recept