Läsar-recept

Fransk köttgryta

Du behöver 800 g högrev eller annat framdelskött av nöt eller älg smör och olja att steka i 2 st morötter 1 bitar rotselleri (cirka...

Tillagningstid: 90 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 800 g högrev eller annat framdelskött av nöt eller älg
  • smör och olja att steka i
  • 2 st morötter
  • 1 bitar rotselleri (cirka 180 g)
  • 2 st gula lökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl rödvin
  • 5 dl vatten
  • 1.5 msk kalvfond
  • 0.5 tsk timjan
  • 1 st lagerblad
  • 1 msk tomatpuré
  • 100 g bacon
  • 100 g champinjoner färska
  • 1 dl syltlök
  • salt och peppar
  • 1 st persilja knippa

Tillbehör:

potatismos
baguette

Gör så här

1
Skär köttet i bitar (cirka 3 x 3 cm). Skala och skiva morötterna och skär sellerin i små tärningar. Skala och hacka de gula lökarna.

2
Bryn köttet i omgångar i lika delar smör och olja och låt det få färg.

3
Lägg över köttet i en gryta. Tillsätt morot, rotselleri, lök och pressad vitlök. Pudra över mjöl och tillsätt vin, vatten och fond. Krydda med timjan,

4
lagerblad och tomatpuré. Salta och peppra och låt grytan koka upp.

5
Sänk värmen och låt grytan sjuda i minst 1 timme eller tills köttet blir ordentligt mört.

6
Strimla bacon, skiva svamp och skölj syltlöken i en sil. Stek bacon, svamp och syltlök några minuter i smör.

7
Vänd ner baconblandningen i grytan några minuter innan den är klar.

8
Smaka av med salt och peppar och garnera gärna med hackad persilja.

9
Servera gärna med potatismos och några bitar baguette att suga upp skyn med.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top