Du behöver
- 500 g vit fiskfilé t ex torsk eller kolja
- 500 g räkor färska med skal
- 2 st schalottenlökar
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 st morot
- 1 st selleristjälkar
- 1 st fänkål
- 3.5 st tomater mogna
- 1 st körsbärstomater ask
- 0.5 dl olivolja
- 0.5 g saffran (1 kuvert)
- 1 nypa fänkålsfrön hela
- 1 nypa chiliflakes
- 1 msk tomatpuré
- 1 dl finhackade färska örter t ex basilika och timjan
- 1 dl vitt vin torrt
- salt och nymald svartpeppar
Gör så här
1
1. Byxa fisken genom att skära bort raden med ben som sitter på mitten av fiskfiléns tjockaste del. Skär fisken i mindre bitar och skala räkorna.
2
2. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala moroten, dela längs med i tunna stavar och skär i mindre bitar. Skär sellerin på samma sätt. Skär bort rotstocken längst ner på fänkålen. Skiva fänkålen tunt och dela i mindre bitar. Skär tomaterna i mindre bitar.
3
3. Hetta upp oljan i en traktörpanna eller vid gryta. Häll ner lök och vitlök och låt svettas en stund utan att ta färg. Rör då och då och tillsätt morot, selleri och fänkål. Fräs grön-sakerna ytterligare en stund på medelvärme.
4
4. Tillsätt saffran, fänkålsfrön och chiliflakes tillsammans med tomatpuré. Fräs en stund under omrörning. Höj värmen och häll i tomater, örter och vitt vin.
5
5. Låt grytan få ett uppkok så att alkoholen i vinet kokar bort. Grytan kan annars få en bitter smak. Smaksätt med lite salt och peppar. Låt puttra under lock i cirka 20 minuter.
6
6. Strax innan servering: Lägg i fisken och på med lock. Sjud på låg värme i cirka 5 minuter. Lägg i räkorna när fisken känns klar, och servera genast med bröd och rouille, se recept nedan.
Kommentar:
Tips! Vill du ha mer vätska i grytan så späd med en god fisk- eller skaldjursbuljong.Blanda gärna olika fisksorter i grytan.
Tips! Vill du ha mer vätska i grytan så späd med en god fisk- eller skaldjursbuljong.Blanda gärna olika fisksorter i grytan.
Passar till: