Du behöver
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
0.5 dl strösocker
1 msk riktigt kallt vatten
Fyllning
3 st äpplen
0.5 dl strösocker
0.5 tsk kanel
2 dl aprikosmarmelad
0.5 dl vatten
50 g grovhackade valnötter
Servering
vaniljsås eller vispgrädde eller glass
Ugn: 225°
Gör så här
Pajdeg: Sätt ugnen på 225 grader. Kör mjöl, smör och socker i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör i ytterligare några sekunder till en deg.
Tryck ut pajdegen i en rektangulär eller rund form med låg kant. Ställ pajskalet kallt i 30 minuter. Förgrädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Fyllning: Kärna ur äpplena och skär dem först i halvor, sedan i tunna skivor (skalet kan vara kvar). Lägg skivorna i ett vackert mönster ovanpå pajskalet. Strö på socker och kanel.
Blanda aprikosmarmelad och vatten i en kopp. Pensla blandningen på äpplena och runtom. Strö över valnötterna.
Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 50 minuter, äpplena ska vara mjuka och pajskalet ska få färg.
Servering: Servera pajen med vaniljsås, vispad grädde eller glass.