Fransk äppel- och valnötspaj

Äpple, valnötter, aprikosmarmelad och en nypa kanel kombineras i den här frestande pajen.

Tillagningstid: 110 minuter
8 portioner

Du behöver

Pajdeg

3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
0.5 dl strösocker
1 msk riktigt kallt vatten

Fyllning

3 st äpplen
0.5 dl strösocker
0.5 tsk kanel
2 dl aprikosmarmelad
0.5 dl vatten
50 g grovhackade valnötter

Servering

vaniljsås eller vispgrädde eller glass

Ugn: 225°

Gör så här

1

Pajdeg: Sätt ugnen på 225 grader. Kör mjöl, smör och socker i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör i ytterligare några sekunder till en deg.

2

Tryck ut pajdegen i en rektangulär eller rund form med låg kant. Ställ pajskalet kallt i 30 minuter. Förgrädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

3

Fyllning: Kärna ur äpplena och skär dem först i halvor, sedan i tunna skivor (skalet kan vara kvar). Lägg skivorna i ett vackert mönster ovanpå pajskalet. Strö på socker och kanel.

4

Blanda aprikosmarmelad och vatten i en kopp. Pensla blandningen på äpplena och runtom. Strö över valnötterna.

5

Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 50 minuter, äpplena ska vara mjuka och pajskalet ska få färg.

6

Servering: Servera pajen med vaniljsås, vispad grädde eller glass.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top