
Fransk äppel- och valnötspaj
Äpple, valnötter, aprikosmarmelad och en nypa kanel kombineras i den här frestande pajen.
Av Kristina Eriksson. Foto: Åsa Dahlgren
Du behöver
- 3 dl vetemjöl
- 125 g kallt smör
- 0.5 dl strösocker
- 1 msk riktigt kallt vatten
- 3 st äpplen
- 0.5 dl strösocker
- 0.5 tsk kanel
- 2 dl aprikosmarmelad
- 0.5 dl vatten
- 50 g grovhackade valnötter
- vaniljsås eller vispgrädde eller glass
Pajdeg
Fyllning
Servering
Ugn: 225°
Gör så här
Pajdeg: Sätt ugnen på 225 grader. Kör mjöl, smör och socker i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör i ytterligare några sekunder till en deg.
Tryck ut pajdegen i en rektangulär eller rund form med låg kant. Ställ pajskalet kallt i 30 minuter. Förgrädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Fyllning: Kärna ur äpplena och skär dem först i halvor, sedan i tunna skivor (skalet kan vara kvar). Lägg skivorna i ett vackert mönster ovanpå pajskalet. Strö på socker och kanel.
Blanda aprikosmarmelad och vatten i en kopp. Pensla blandningen på äpplena och runtom. Strö över valnötterna.
Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 50 minuter, äpplena ska vara mjuka och pajskalet ska få färg.
Servering: Servera pajen med vaniljsås, vispad grädde eller glass.