RECEPT FRÅN IK

Fransk äppel- och valnötspaj

Äpple, valnötter, aprikosmarmelad och en nypa kanel kombineras i den här frestande pajen.

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 110 minuter
8 portioner

Du behöver

    Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g kallt smör
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 msk riktigt kallt vatten
  • Fyllning

  • 3 st äpplen
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk kanel
  • 2 dl aprikosmarmelad
  • 0.5 dl vatten
  • 50 g grovhackade valnötter
  • Servering

  • vaniljsås eller vispgrädde eller glass
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Pajdeg: Sätt ugnen på 225 grader. Kör mjöl, smör och socker i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör i ytterligare några sekunder till en deg.

2

Tryck ut pajdegen i en rektangulär eller rund form med låg kant. Ställ pajskalet kallt i 30 minuter. Förgrädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

3

Fyllning: Kärna ur äpplena och skär dem först i halvor, sedan i tunna skivor (skalet kan vara kvar). Lägg skivorna i ett vackert mönster ovanpå pajskalet. Strö på socker och kanel.

4

Blanda aprikosmarmelad och vatten i en kopp. Pensla blandningen på äpplena och runtom. Strö över valnötterna.

5

Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 50 minuter, äpplena ska vara mjuka och pajskalet ska få färg.

6

Servering: Servera pajen med vaniljsås, vispad grädde eller glass.


Recept