Fougasse franskt brytbröd

Du behöver 10 g jäst 2.5 dl vatten 37 grader 500 g vetemjöl special (ca 7 dl) 0.5 dl olivolja 1 msk salt Gör så...

Tillagningstid: 210 minuter
2 portioner

Du behöver

  • 10 g jäst
  • 2.5 dl vatten 37 grader
  • 500 g vetemjöl special (ca 7 dl)
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 msk salt

Gör så här

1
1. Gör en startdeg. Lös jästen i 1/4 dl vatten och tillsätt 2 msk vetemjöl. Blanda till en lös smet. Jäs under duk i 30 minuter.

2
2 Blanda med resterande ingredienser och det mesta av mjölet, spar lite till utbakning.

3
3. Arbeta kraftigt till en smidig deg i cirka 5 minuter. Jäs under bakduk i 2 timmar.

4
4. Dela degen i två delar. Fördela några matskedar olivolja över två bakplåtar. Kavla ut degarna på mjölat bakbord, till cirka 1 centimeters tjocklek, till två ovala, platta bröd. Skär några snitt på varje sida av bröden och ett långt snitt i mitten. Dra i degen så att det blir stora hål där du skurit snitten. Formen ska likna ett löv. Jäs under bakduk 1 timme.

5
5. Värm ugnen till 250 grader. Sätt in bröden långt ner i

6
ugnen och häll in 1 dl vatten i en rostfri form på ugnens botten så att det bildas ånga. Det ger bröden en fin skorpa. Grädda i cirka 15–20 minuter tills bröden har fått fin färg.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top