Focaccia med örtolja

Du behöver 25 st jäst 5 dl Ljummet vatten 0.5 dl olivolja neutral 1 tsk salt 1 dl persilja hackad slätbladig 5 dl durumvetemjöl 8...

Tillagningstid: 60 minuter
20 portioner

Du behöver

  • 25 st jäst
  • 5 dl Ljummet vatten
  • 0.5 dl olivolja neutral
  • 1 tsk salt
  • 1 dl persilja hackad slätbladig
  • 5 dl durumvetemjöl
  • 8 dl vetemjöl

Örtolja:

1 st vitlöksklyfta
1 dl persilja hackad slätbladig
0.5 tsk salt
1 dl olivolja

Gör så här

1
Smula jästen i en bunke och lös den i vattnet. Tillsätt olja, salt, persilja och de båda mjölsorterna. Arbeta i maskin eller för hand till en smidig ganska lös deg. Låt jäsa under bakduk i 30–40 minuter.

2
Gör under tiden örtoljan. Mortla vitlök, persilja, salt och hälften av oljan. Rör ihop med resten av oljan (det går också att mixa ihop örtoljan).

3
Häll ut degen på en papprad plåt. Dra ut den tills den är cirka 1 1/2 cm tjock. Tryck djupa gropar i degen med fingrarna. Pensla ytan med örtolja så att lite olja rinner ner i groparna. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader.

4
Grädda brödet mitt i ugnen tills det fått fin färg, cirka 25 minuter. Ta ut och pensla eventuellt på ytterligare örtolja där brödet ser torrt ut. Skär eller bryt i lagom stora bitar.

5
Servera resten av oljan i en skål till maten. Det bröd som blir över går bra att frysa in.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top