RECEPT FRÅN IK

Focaccia med örtolja

Av .

Tillagningstid: 60 minuter
20 portioner

Du behöver

  • 25 st jäst
  • 5 dl Ljummet vatten
  • 0.5 dl olivolja neutral
  • 1 tsk salt
  • 1 dl persilja hackad slätbladig
  • 5 dl durumvetemjöl
  • 8 dl vetemjöl
  • Örtolja:

  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 dl persilja hackad slätbladig
  • 0.5 tsk salt
  • 1 dl olivolja

Gör så här

1
Smula jästen i en bunke och lös den i vattnet. Tillsätt olja, salt, persilja och de båda mjölsorterna. Arbeta i maskin eller för hand till en smidig ganska lös deg. Låt jäsa under bakduk i 30–40 minuter.
2
Gör under tiden örtoljan. Mortla vitlök, persilja, salt och hälften av oljan. Rör ihop med resten av oljan (det går också att mixa ihop örtoljan).
3
Häll ut degen på en papprad plåt. Dra ut den tills den är cirka 1 1/2 cm tjock. Tryck djupa gropar i degen med fingrarna. Pensla ytan med örtolja så att lite olja rinner ner i groparna. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader.
4
Grädda brödet mitt i ugnen tills det fått fin färg, cirka 25 minuter. Ta ut och pensla eventuellt på ytterligare örtolja där brödet ser torrt ut. Skär eller bryt i lagom stora bitar.
5
Servera resten av oljan i en skål till maten. Det bröd som blir över går bra att frysa in.


Recept // Fler mjölrecept