Focaccia med färska örter

En klassisk focaccia ­bakar du på både vete- och durumvetemjöl. Oljan med somriga örter smakar gott till.

Tillagningstid: 120 minuter
12 portioner

Du behöver

  • 12,5 g färsk jäst
  • 3 dl Ljummet vatten 37 grader
  • 1 tsk salt
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk olivolja till brödet 2 msk olja till formen
  • 2 dl durumvete
  • 4,5 dl vetemjöl
  • flingsalt

Örtolja

stor knippa örter tex körvel, persilja, dill
1 dl olivolja

Till garnering

finhackade färska örter

Gör så här

1

Blanda jäst och vatten, tills jästen löser sig. Blanda i salt, honung och olja. Blanda i durum­vete och vetemjöl i ­omgångar. Arbeta degen smidig för hand cirka 10 minuter ­eller i maskin cirka 5 minuter. Låt jäsa övertäckt cirka 30 ­minuter.

2

Häll smeten i en väloljad ugnssäker form, cirka 25 centimeter i diameter. Platta ut degen, strö på flingsalt och låt den jäsa övertäckt cirka 30 ­minuter. 

3

Örtolja. Gör örtoljan medan degen jäser. Finhacka örterna för hand eller i en liten mixer. Blanda örterna med oljan för hand. Smaka av med salt. 

4

Gör fördjupningar i degen med mjölade fingrar. 

5

Grädda brödet i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter. Häll lite örtolja i fördjupningarna i brödet. 

6

Låt svalna och garnera med färska örter. Servera focaccian skuren i bitar med resten av örtoljan vid sidan av.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top