Du behöver
- 12,5 g färsk jäst
- 3 dl Ljummet vatten 37 grader
- 1 tsk salt
- 1 msk flytande honung
- 1 msk olivolja till brödet 2 msk olja till formen
- 2 dl durumvete
- 4,5 dl vetemjöl
- flingsalt
Örtolja
stor knippa örter tex körvel, persilja, dill
1 dl olivolja
Till garnering
finhackade färska örter
Gör så här
Blanda jäst och vatten, tills jästen löser sig. Blanda i salt, honung och olja. Blanda i durumvete och vetemjöl i omgångar. Arbeta degen smidig för hand cirka 10 minuter eller i maskin cirka 5 minuter. Låt jäsa övertäckt cirka 30 minuter.
Häll smeten i en väloljad ugnssäker form, cirka 25 centimeter i diameter. Platta ut degen, strö på flingsalt och låt den jäsa övertäckt cirka 30 minuter.
Örtolja. Gör örtoljan medan degen jäser. Finhacka örterna för hand eller i en liten mixer. Blanda örterna med oljan för hand. Smaka av med salt.
Gör fördjupningar i degen med mjölade fingrar.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter. Häll lite örtolja i fördjupningarna i brödet.
Låt svalna och garnera med färska örter. Servera focaccian skuren i bitar med resten av örtoljan vid sidan av.