Du behöver
- 1/2 (25 g) paket jäst
- 7 dl kallt vatten
- 2 msk salt
- 1 tsk strösocker
- 1/2 dl olivolja
- 17–18 dl vetemjöl special
- Tillbehör:
- 1 dl olivolja till pensling
- 1 citron, skuren i tunna skivor
- Till plåten:
- smör eller margarin
Gör så här
1
Smula jästen i en degbunke och vispa ut den i vattnet. Tillsätt salt, socker och olivolja. Rör om ordentligt. Arbeta ner mjölet. Knåda degen eller kör den helst i maskin i minst 10 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek. Det tar 1–2 timmar.
2
3
Häll över degen i den smorda plåten som ska ha kanter. Hela plåten ska täckas med deg. Låt jäsa i 30 minuter. Tryck hål med fingrarna så att hela degen blir prickig. Pensla med lite av oljan. Dekorera med citron. Grädda i 225 graders ugnsvärme i cirka 30 minuter. Häll över resten av oljan precis när plåten tas ut ur ugnen.