Focaccia i långpanna

Du behöver vetemjöl ca 14 dl special 1 msk salt 4 msk olivolja 1 tsk strösocker 15 g jäst 5 dl Ljummet vatten olivolja 2.5...


14 portioner

Du behöver

  • vetemjöl ca 14 dl special
  • 1 msk salt
  • 4 msk olivolja
  • 1 tsk strösocker
  • 15 g jäst
  • 5 dl Ljummet vatten
  • olivolja
  • 2.5 msk tomatpuré koncentrerad + vatten
  • 2.5 st tomater mogna fasta
  • 0.5 st gul lök
  • 1.5 tsk grovsalt
  • svarta oliver
  • 125 g ost grovriven

Gör så här

Häll det mesta av vetemjölet (spara ca 2 dl), salt, olivolja och socker i matberedarens skål. Smula över jästen. Häll på det ljumma vattnet och kör igång maskinen – först långsamt och sedan snabbare. Kör degen några minuter så att den knådas väl och häll sedan i ytterligare ca 1 dl vetemjöl – spara lite till utbakningen. Häll ut degen på mjölat bakplåtspapper och klappa eller kavla ut den med mjölade händer till en stor rektangel. Låt jäsa under duk cirka 50 minuter. Klappa sedan ut den på bakplåtspapper i en stor långpanna. Låt jäsa 15-20 minuter. Droppa på olivolja, rör ut tomatpurén med lite vatten och droppa över och lägg på skivade färska tomater, tunna lökklyftor och oliver. Strö sedan över osten och grädda i ugnens nedre del i 175 grader 35-40 minuter tills brödets känns genomgräddat. Droppa på lite god olivolja och låt svalna innan brödet skärs i fyrkanter.


Kommentar:
Flera recept från heta bageriet “Systrar och Bröder” i Malmö hittar du nedan.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top