Focaccia bröd i långpanna

Du behöver 1 pkt jäst 50 g 5 dl Ljummet vatten olivolja ca 2 msk extra vergine 2 tsk havssalt eller salt 800 g vetemjöl...

Tillagningstid: 180 minuter
30 portioner

Du behöver

  • 1 pkt jäst 50 g
  • 5 dl Ljummet vatten
  • olivolja ca 2 msk extra vergine
  • 2 tsk havssalt eller salt
  • 800 g vetemjöl ca 13 1/2 dl
  • 1 msk olivolja att ringla över

Gör så här

1
Rör ut jästen i vattnet i en bunke eller i matberedaren. Tillsätt olja och

2
1 tesked av saltet. Rör ner mjölet, men häll av drygt 1 deciliter att använda till utbakningen om så behövs. Arbeta samman till en smidig deg.

3
Ta upp degen på bakbordet och knåda degen ytterligare samman för hand. Låt degen jäsa övertäckt 50–60 minuter. Kavla ut degen, eller klappa ut den i en långpanna med väl oljat bakplåtspapper. Strö resten av saltet över degplattan och ringla rikligt med olja över ytan. Pricka degplattan grovt genom att trycka ner fingrarna. Låt degkakan jäsa ytterligare 50–60 minuter.

4
Grädda focaccian mitt i ugnen i 225 grader 25–30 minuter. Låt brödet svalna på galler. Dela i bitar vid servering.


Kommentar:
Focaccia kan ätas med eller utan pålägg. Samma deg kan bakas ut tunt och användas som pizzabotten.
Man kan även trycka ner olika ingredienser innan gräddning som till exempel lök eller oliver.
Recept av Samantha Santambrogio.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top