Du behöver

  • 0.5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 100 g smör
  • 100 g margarin
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

1
Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Bara hälften av lagen används i smörkrämen, använd resten i saft eller annat som ska sötas.
2
Vispa ägget mycket fluffigt i 10 minuter. Tillsätt bitar av rumsvarmt smör och margarin samt vaniljsocker. Vispa fettet långsamt tillsammans med ägget.
3
Häll hälften av den kokande sockerlagen i en tunn stråle ner i smörblandningen under vispning. Det blir först en tunn soppa som ser ut att skära sig. Men öka hastigheten till medel och vispa 25–30 minuter tills smörkrämen är nästan lika fluffig som maräng.
4
Smörkrämssatsen räcker till mer än dessa kakor, men är svår att göra i mindre mängd. Överbliven smörkräm kan förvaras i kylskåp, men ta fram den så att den mjuknar helt innan den används till andra kakor.


Recept // Fler övrigtrecept