Fluffig fiskgratäng med lutfisk eller kolja

Du behöver 3 msk smör eller margarin 5 msk vetemjöl 4 dl mjölk salt 1 krm vitpeppar 2 krm muskotblomma riven 3 st ägg 3...


4 portioner

Du behöver

  • 3 msk smör eller margarin
  • 5 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • salt 1 krm vitpeppar
  • 2 krm muskotblomma riven
  • 3 st ägg
  • 3 dl pasta t ex makaroner
  • 5 dl fisk kokt, kall i bitar (ca 1 kg rå lutfisk eller ca 600 g rå kolja)

Till servering:

ärter
2 msk rostad lök

Gör så här

1
Smält smöret, rör ner mjölet och vispa i mjölken. Koka 3 minuter till en tjock sås. Ta kastrullen av plattan. Smaka av med salt, vitpeppar och muskot. Skilj äggulorna från vitorna, vispa ner gulorna i såsen. Vänd ner pasta och fisk i såsen.

2
Smörj fyra portionsformar som rymmer 3–4 deciliter vardera. Vispa äggvitorna med några saltkorn till fast skum. Vänd ner äggvitorna i såsen med slickepotten. Fördela smeten i formarna.

3
Grädda på plåt strax under mitten i ugnen i 200 grader cirka 20 minuter.

4
Servera omedelbart med nykokta ärter som kryddats med rostad lök.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top