Du behöver
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl råströsocker
- 50 g smör
- 1 dl vetemjöl
- 100 g sötmandel skållad, hackad
- smör till plättjärnet
- 75 g mörk choklad (70 %)
- olja neutral, 2 droppar
Gör så här
1
Värm ugnen till 150 grader. Blanda grädde, socker och smör i kastrull, sjud 4–5 minuter på medelvärme. Rör i mjöl och mandel.
2
Klicka 1/2 matsked smet per kaka i lätt smörad plättlagg. Grädda mitt i ugnen 12–15 minuter till fin färg. Låt svalna lite innan kakorna lossas med kniv.
3
Bryt chokladen och smält den med oljan i en liten skål i mikron på högsta effekt i intervall på ungefär 30+15+15 sekunder. Rör om lite mellan gångerna. Doppa kakorna till hälften i choklad, låt stelna på bakplåtspapper.
4
Kakorna kan frysas.
Tips! Blanda gärna någon matsked finhackade syltade citrusskal i smeten före gräddning – eller i den smälta chokladen.
Inget plättjärn? Klicka smeten glest på papprade plåtar och grädda som ovan. Kakorna rinner ut mera, och blir skira och fina.
Passa ugnen – de tunna kakorna blir lite fortare färdiga.