Fläskstek med ugnspotatis

Du behöver 1 kg fläskkarré hel, benfri smör att steka i 1 msk fänkålsfrön 3 dl vitt vin 7 st vitlöksklyftor 3 st rosmarin kvistar...

Tillagningstid: 120 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg fläskkarré hel, benfri
  • smör att steka i
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 3 dl vitt vin
  • 7 st vitlöksklyftor
  • 3 st rosmarin kvistar
  • salt och peppar
  • 10 st potatis
  • 3 st sötpotatis
  • 12.5 st aprikoser torkade
  • 2 msk maizena
  • grönsallad

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Torka av köttet med hushållspapper och putsa bort eventuella senor. Bind ihop steken med steksnöre så att den får fin form. Strö ut fänkål, salt och peppar på en skärbräda och rulla steken i kryddorna. Stek köttet i smör så att det får fin färg runt om.

2
Lägg i en ugnsform och stick in en köttermometer. Häll i vinet i formen tillsammans med rosmarinkvistar och vitlöksklyftorna med skalet på.

3
Skrynkla ihop och blöt ett ark bakplåtspapper. Bred sedan ut det över steken för att den inte ska bli bränd. Stek i nedre delen av ugnen till en innertemperatur på 65 grader. Det tar cirka 1–1 1/2 timme.

4
Skala under tiden potatis och sötpotatis och skär i tärningar. Lägg i en smord ugnsform och tillaga i ugnen bredvid köttet i cirka 10 minuter.

5
Ta ut potatisen och rör om. Tillsätt samtidigt aprikoserna och tillaga sedan i ugn tills potatisen är klar, cirka 20 minuter till.

6
När köttet är klart tas det ut och får vila under papperet. Temperaturen ska då stiga några grader till.

7
Sila av skyn som bildats i ugnsformen. Värm den i en kastrull och red av med maisena, värm och rör tills såsen blir lite tjock.

8
Skiva upp köttet och servera med potatis, såsen och en grönsallad.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top