Fläskfilégryta med marsalavin

Du behöver 550 g fläskfilé 1 st gul lök 1 pkt bacon 140 gram 1-2 st svenska äpplen t.ex. Ingrid Marie smör till stekning salt...

Tillagningstid: 25 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 550 g fläskfilé
  • 1 st gul lök
  • 1 pkt bacon 140 gram
  • 1-2 st svenska äpplen t.ex. Ingrid Marie
  • smör till stekning
  • salt och peppar
  • 3 dl vispgrädde
  • 0.75 dl marsalavin
  • 6 st dadlar
  • 50 g flagad mandel

Rosmarinris

3 dl avorioris
1 tsk torkad rosmarin

sallad till servering

Gör så här

1

Koka avorioriset med rosmarin enligt anvisningen på paketet. 

2

Putsa och skiva fläskfilén. Hacka löken och skär baconet i bitar. Dela äpplena i skivor (du behöver inte skala eller ta bort kärnhuset).

3

Stek löken i smör i en stekpanna. Låt löken bli mjuk och glansig och lägg sedan över den i en gryta.

4

 Stek bacon, äppelskivor och fläskfilé, lite i taget, i stekpannan. Salta och peppra. Lägg över det stekta i grytan.

5

Vispa ur stekpannan med lite av grädden. Häll stekskyn, resten av grädden och marsalavinet i grytan.

6

Låt grytan koka i 5–10 minuter, tills köttet är genomstekt. Skär dadlarna i bitar. Rosta mandeln i en torr stekpanna. Strö dadlarna och mandeln över grytan. Servera grytan med rosmarinris och en sallad.

7

Här använde vi marsala-vinet Vecchioflorio (nr 8403) som säljs på halvflaska på Systemet.


Kommentar:
Det italienska marsalavinet är lite bortglömt, här får det smaksätta en mustig fläskfilégryta med äpple, bacon och dadlar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top