Du behöver
- 500-600 g fläskfilé
- salt och nymalen svartpeppar
- 2 msk smör- och rapsolja
Tonfisksås
200 g tonfisk i olja 1 burk MSC-märkt
2 dl majonnäs
raka sardellfiléer finhackade
2 msk kapris plus 1 msk spad
0,5 st citron saften
Potatissallad
1 kg färskpotatis
knippa färsk rödlök
knippa färsk rödlök tex basilika, dragon, bladspenat
Dressing
1 msk flytande honung
3 msk äppelcidervinäger
2 msk citronsaft
5-6 msk olivolja
1 krm salt
0.5 krm nymalen svartpeppar
Till servering och garnering
kapris
örtblad
250 g cocktailtomater
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Putsa fläskfilén, krydda med salt och peppar. Bryn köttet ljusbrunt runtom, i smör och olja i het panna, 5–8 minuter.
Lägg köttet i en papprad ugnsform. Stick in en köttermometer i tjockaste delen. Sätt formen i nedre delen av ugnen. Stek tills köttermometern visar 70 graders innertemperatur. Ta ut och låt svalna. Täck med plast, låt kallna. Förvara i kyl till serveringen.
Tonfisksås: Stavmixa tonfisken med oljan som den ligger i. Mixa i majonnäs, sardeller, kapris och spad. Smaka av med citronsaft och svartpeppar.
Potatissallad: Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, 15–20 minuter. Ånga av väl. Ansa och skiva löken. Repa bladen från örterna.
Dressing: Vispa ihop alla ingredienserna i en bunke. Blanda i potatis, lök och örtblad. Peppra.
Tunnskiva köttet. Lägg på ett fat. Ringla över en tredjedel av såsen. Garnera med kapris och örtblad. Servera med resten av såsen, potatissallad och tomater.
Fläskfilén med tonfisksås passar perfekt att förbereda. Potatissalladen kan serveras ljummen eller kall.