RECEPT FRÅN IK

Fläskfilé tonnato med potatissallad

Av . Foto: Ulrika Pousette

Tillagningstid: 120 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500-600 g fläskfilé
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 2 msk smör- och rapsolja
  • Tonfisksås

  • 200 g tonfisk i olja 1 burk MSC-märkt
  • 2 dl majonnäs
  • raka sardellfiléer finhackade
  • 2 msk kapris plus 1 msk spad
  • 0,5 st citron saften
  • Potatissallad

  • 1 kg färskpotatis
  • knippa färsk rödlök
  • knippa färsk rödlök tex basilika, dragon, bladspenat
  • Dressing

  • 1 msk flytande honung
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk citronsaft
  • 5-6 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0.5 krm nymalen svartpeppar
  • Till servering och garnering

  • kapris
  • örtblad
  • 250 g cocktailtomater

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Putsa fläskfilén, krydda med salt och peppar. Bryn köttet ljusbrunt runtom, i smör och olja i het panna, 5–8 minuter.

2

Lägg köttet i en papprad ugnsform. Stick in en köttermometer i tjockaste delen. Sätt formen i nedre delen av ugnen. Stek tills köttermometern visar 70 graders innertemperatur. Ta ut och låt svalna. Täck med plast, låt kallna. Förvara i kyl till serveringen.

3

Tonfisksås: Stavmixa tonfisken med oljan som den ligger i. Mixa i majonnäs, sardeller, kapris och spad. Smaka av med citronsaft och svartpeppar. 

4

Potatissallad: Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, 15–20 minuter. Ånga av väl. Ansa och skiva löken. Repa bladen från örterna.

5

Dressing: Vispa ihop alla ingredienserna i en bunke. Blanda i potatis, lök och örtblad. Peppra. 

6

Tunnskiva köttet. Lägg på ett fat. Ringla över en tredjedel av såsen. Garnera med kapris och örtblad. Servera med resten av såsen, potatissallad och tomater. 


Kommentar:
Fläskfilén med tonfisksås passar perfekt att förbereda. Potatissalladen kan serveras ljummen eller kall.

Recept