Fläskfilé med teriyakisås

Du behöver fläskfilé ca 600 g margarin till stekning Ugnsbakade potatisskivor: 2 st bakpotatis stora 1.5 msk rapsolja eller matolja persilja ca 1/2 dl hackad...


4 portioner

Du behöver

  • fläskfilé ca 600 g
  • margarin till stekning

Ugnsbakade potatisskivor:

2 st bakpotatis stora
1.5 msk rapsolja eller matolja
persilja ca 1/2 dl hackad
0.5 tsk gourmetsalt (flingsalt)

Sås:

1 dl vatten
1/2-1 msk kalvfond (från flaska)
1 msk japansk soja
1 dl teriyakisås
1 krm svartpeppar
2 dl matlagningsyoghurt
1 msk maizenaredning för mörka såser
1 msk brun farin
1/2-1 msk balsamvinäger
sesamfrön ca 1 msk rostade

Gör så här

1
Skär bort hinnor och eventuellt fett från fläskfilén. Skär den i inte för tunna skivor och bryn dem lätt i matfett. Låt köttet eftersteka under lock på rätt svag värme så att det blir genomstekt. Låt det ligga kvar i stekpannan så länge.

2
Sätt ugnen på 225 grader.

3
Borsta potatisarna rena, skär drygt 1 centimeter tjocka skivor och lägg i en oljepenslad liten långpanna eller ugnssäker form. Pensla också potatisskivorna med olja. Strö över hackad persilja och gourmetsalt. Sätt in och låt pannan/formen stå i ugnen cirka 15 minuter. Vänd skivorna efter halva tiden.

4
Ta upp köttskivorna ur stekpannan och värm kvarvarande sky.

5
Häll på och hetta upp vatten med skyn. Vispa i kalvfond, soja, teriyakisås och svartpeppar. Rör i matlagningsyoghurt och hetta upp. Vispa i maizenaredning till lagom såskonsistens. Smaka av med farin och balsamvinäger. Kanske mer kalvfond och/eller soja också? Lägg till sist i köttskivorna och hetta upp i såsen. Strö rostade sesamfrön över köttet och servera med de bakade potatisskivorna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top