Du behöver

  • fläskfilé ca 600 g
  • margarin till stekning
  • Ugnsbakade potatisskivor:

  • 2 st bakpotatis stora
  • 1.5 msk rapsolja eller matolja
  • persilja ca 1/2 dl hackad
  • 0.5 tsk gourmetsalt (flingsalt)
  • Sås:

  • 1 dl vatten
  • 1/2-1 msk kalvfond (från flaska)
  • 1 msk japansk soja
  • 1 dl teriyakisås
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 1 msk maizenaredning för mörka såser
  • 1 msk brun farin
  • 1/2-1 msk balsamvinäger
  • sesamfrön ca 1 msk rostade

Gör så här

1
Skär bort hinnor och eventuellt fett från fläskfilén. Skär den i inte för tunna skivor och bryn dem lätt i matfett. Låt köttet eftersteka under lock på rätt svag värme så att det blir genomstekt. Låt det ligga kvar i stekpannan så länge.
2
Sätt ugnen på 225 grader.
3
Borsta potatisarna rena, skär drygt 1 centimeter tjocka skivor och lägg i en oljepenslad liten långpanna eller ugnssäker form. Pensla också potatisskivorna med olja. Strö över hackad persilja och gourmetsalt. Sätt in och låt pannan/formen stå i ugnen cirka 15 minuter. Vänd skivorna efter halva tiden.
4
Ta upp köttskivorna ur stekpannan och värm kvarvarande sky.
5
Häll på och hetta upp vatten med skyn. Vispa i kalvfond, soja, teriyakisås och svartpeppar. Rör i matlagningsyoghurt och hetta upp. Vispa i maizenaredning till lagom såskonsistens. Smaka av med farin och balsamvinäger. Kanske mer kalvfond och/eller soja också? Lägg till sist i köttskivorna och hetta upp i såsen. Strö rostade sesamfrön över köttet och servera med de bakade potatisskivorna.

Recept // Fler kyckling & fågelrecept