Fläskfilé med jordgubbar

Du behöver 1 kg fläskfilé 1.5 tsk salt 0.5-1 tsk nymalen svartpeppar 1-2 tsk citronpeppar 3 msk smör och rapsolja 3 msk japansk soja Marinad...

Tillagningstid: 50 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 1 kg fläskfilé
  • 1.5 tsk salt
  • 0.5-1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1-2 tsk citronpeppar
  • 3 msk smör och rapsolja
  • 3 msk japansk soja

Marinad

1 st salladslök
knippa plockade örter t ex persilja, timjan, oregano, mynta
0.5 st citron saften
1 st apelsin saften
0.5 st lime saften
1 dl torrt vitt vin
4 msk rapsolja eller majsolja
2 st vitlöksklyftor pressade
1 tsk flingsalt
2 krm nymalen svartpeppar
1 msk muscovadosocker
1-2 msk ingefärsjuice på flaska
12-16 st jordgubbar

Getostyoghurt

2.5 dl tjock yoghurt
50 g mjuk getost utan skal

Gör så här

1

Putsa filéerna och gnid in med salt, peppar och citronpeppar. Bryn köttet runtom, cirka 10 minuter, i smör- och rapsolja i en stekpanna som tål ugnsvärme.

2

Sätt ugnen på 225 grader. Pensla filéerna runtom med sojan. Stick in stektermometer i den tjockaste delen på en av filéerna, så att hela spetsen kommer in. Sätt in på ett galler på nedersta falsen i ugnen och tillaga till 70 graders innertemperatur. Pensla köttet med köttsaften som bildas 2–3 gånger under stekningstiden.

3

Låt filéerna vila övertäckta med en bit bakplåtspapper i 20 minuter. Skiva köttet och lägg det på ett djupt serveringsfat.

4

Marinad Ansa och strimla salladslöken smått. Hacka örterna grovt. Häll citrussafterna och vinet i en bunke. Vispa i oljan, en matsked i taget. Blanda i vitlök. Smaka av med salt, svartpeppar, muscovadosocker och ingefärsjuice. Vänd ner salladslök, örter och snoppade delade jordgubbar.

5

Skeda marinaden över det ljumma köttet och servera direkt med jordgubbarna vid sidan av, alternativt skeda marinaden över det ljumma köttet, täck över och låt kallna. Förvara jordgubbarna i kylen till servering. Toppa köttet med jordgubbarna vid servering och avsluta med nymalen svartpeppar och flingsalt.

6

Getostyoghurt Mixa yoghurt­en med getosten, servera till ­köttet.

7

Tips: Köttet kan serveras ljummet eller kallt (se punkt 5). Ingefärsjuice på flaska kan ersättas med motsvarande mängd saft från riven ingefära.


Kommentar:
Fläskfilén får mycket smak av soja, citrus, ingefära och örter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top