Du behöver
- 2-3 st squash
- 2 st tomater
- 2 msk olivolja
- salt och peppar
Grundsås
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
300-400 g fläskfärs
1 st hönsbuljongtärning
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
salt och peppar
Till gratängen
50 g babyspenat
150 g gratängost eller pizzaost
Till servering
rucola
nykokt pasta eller
potatis
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Ansa, dela och skär squash i skivor. Skiva tomaterna. Lägg grönsakerna på en papprad plåt, ringla över oljan, salta, peppra och rosta i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en gryta. Fräs lök och vitlök i oljan cirka 3 minuter. Tillsätt färsen och stek den smulig under omrörning. Blanda i smulad buljongtärning. Blanda i tomatpurén. Blanda i de krossade tomaterna och koka upp såsen under omrörning. Sjud såsen cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Varva grönsaker, färssås, spenat och ost i en långpanna i två–tre lager, avsluta med ost. Gratinera i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Servera med rucola och nykokt pasta eller potatis.
Pepprig rucola passar fint som topping på den krämiga gratängen.