RECEPT FRÅN IK

Flankstek med ugnstomater

Av . Foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

    Marinerad mozzarella

  • mozzarellaostar á 100 g
  • 1 st citron
  • 1 st röd chili
  • 0.5 kruka basilika
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl olivolja
  • Rostade tomater

  • 800 g tomater
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • svartpeppar från kvarn
  • Flankstek

  • 550 g flankstek
  • smör eller rapsolja, till stekning
  • Tillbehör

  • 4 skiva lantbröd
  • olivolja
  • 70 g rucola
  • 50 g pinjenötter
  • 1 st liten rödlök
  • 0.5 kruka basilika

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Marinerad mozzarella Blanda citron, chili, basilika, peppar, salt och olivolja i en skål. Riv ner mozzarellan i bitar och låt marinera medan resten fixas.

3

Rostade tomater Lägg tomaterna på en plåt med kanter; kvarta eller halvera större tomater och lämna mindre tomater hela. Häll över 1 msk olivolja, socker, 1/2 tsk salt och några drag nymalen svartpeppar och blanda väl. Rosta i ­ugnen i cirka 20 minuter.

4

Flankstek Torka av flanksteken, salta och peppra och stek den i en blandning av olja och smör i en het panna. Den ska bli cirka 58 grader inuti och behöver ett par minuter på varje sida. Lägg köttet att vila i 10 minuter innan det skärs upp.

5

Tillbehör Skvätt lite olivolja över brödskivorna och rosta ­eller grilla dem i het panna tills de får färg och är frasiga. Skölj rucolan och torka den. Rosta pinjenötterna gyllene i torr panna. Finhacka rödlöken.

6

Riv brödet i stora bitar och blanda bröd och rucola med de rostade tomaterna på plåten. Skiva köttet tunt tvärs över fibrerna och lägg upp på tomaterna. Salta lätt. Toppa med mozzarella, pinjenötter, rödlök och plockade basilikablad.


Kommentar:
Med det grillade brödet som suger upp de goda safterna från tomaterna behövs inga andra kolhydrater.

Recept