Fläder- och rabarbersaft

Du behöver blomklasar Ett 30-tal av äkta fläder 5.5 st stjälkar späd röd rabarber 1 st citron skivad 1.5 l vatten 1.5 kg strösocker 30...


0 portioner

Du behöver

  • blomklasar Ett 30-tal av äkta fläder
  • 5.5 st stjälkar späd röd rabarber
  • 1 st citron skivad
  • 1.5 l vatten
  • 1.5 kg strösocker
  • 30 g citronsyra

Gör så här

1
Skölj blomklasarna fria från småkryp och klipp av stjälkarna. Varva dem i en bunke med de finskivade rabarberstjälkarna och citronen. Koka upp vattnet, rör ned sockret och citronsyran så det smälter. Slå den heta lagen i bunken. Täck med en handduk och ställ saften svalt 3-4 dygn. Rör om någon gång under tiden.

2
Sila saften genom ren silduk. Saften är inte lika hållbar som kokt saft, men den går bra att frysa in i mindre portioner. Tillsätt konserveringsmedel om den tappas på flaska och förvara den sen i kylen.


Kommentar:
Rosenröd rabarber ger både färg och syra åt den lite milda blomsaften. Späd med vatten eller vitt vin efter behag.

Flera härliga fläder- och jordgubbsrecept hitter du under länkarna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top