Du behöver
- blomklasar Ett 30-tal av äkta fläder
- 5.5 st stjälkar späd röd rabarber
- 1 st citron skivad
- 1.5 l vatten
- 1.5 kg strösocker
- 30 g citronsyra
Gör så här
1
Skölj blomklasarna fria från småkryp och klipp av stjälkarna. Varva dem i en bunke med de finskivade rabarberstjälkarna och citronen. Koka upp vattnet, rör ned sockret och citronsyran så det smälter. Slå den heta lagen i bunken. Täck med en handduk och ställ saften svalt 3-4 dygn. Rör om någon gång under tiden.
2
Sila saften genom ren silduk. Saften är inte lika hållbar som kokt saft, men den går bra att frysa in i mindre portioner. Tillsätt konserveringsmedel om den tappas på flaska och förvara den sen i kylen.
Rosenröd rabarber ger både färg och syra åt den lite milda blomsaften. Späd med vatten eller vitt vin efter behag.
Flera härliga fläder- och jordgubbsrecept hitter du under länkarna.