Fiskpaté med löjromssås

Du behöver 200 g lax kallrökt i tunna skivor Färs: 1 kg koljafilé 1 msk salt 2 st äggvitor 6 dl vispgrädde 2 krm vitpeppar...


15 portioner

Du behöver

  • 200 g lax kallrökt i tunna skivor

Färs:

1 kg koljafilé
1 msk salt
2 st äggvitor
6 dl vispgrädde
2 krm vitpeppar

Löjromssås:

1 dl majonnäs
1 dl crème fraîche
1 dl gräddfil
1 dl löjrom eller forellrom
2 msk hackad gräslök
salt och peppar

Gör så här

1
Sätt ugnen på 150 grader. Mixa koljafilé och salt i en matberedare till en jämn färs. Tillsätt äggvitorna. Häll i grädden lite i taget medan du mixar vidare. Krydda.

2
Klä en 1 1/2-liters avlång form med smord folie. Bottna med ett lager färs. Fördela laxskivorna på och avsluta med färs. Skaka formen så att den packas tätt.

3
Täck med folie och ställ in den i vattenbad längst ner i ugnen. Grädda i 45 minuter. Låt den kallna och stjälp upp den.

4
Löjromssås:

5
Rör samman majonnäs, crème fraiche och gräddfil. Tillsätt rom och gräslök. Krydda.


Kommentar:
Se till att ingredienserna till färsen är rumstempererade innan du börjar. Servera med löjromssås.
Det här receptet är en del av Hemma bästs julbord 1998. För fler recept klicka på länkarna!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top