Du behöver
- 100 g morötter
- 100 g rotselleri
- 100 g gul lök (1 medelstor)
- smör eller margarin
- 0.5 msk vitlök pressad
- 2 st lagerblad
- 1 pkt saffran (0,5 g)
- vatten ca 1 dl
- 6 dl grädde
- 1.5 msk fiskfond (från flaska)
- 1.5 dl vitt vin
- 200 g gösfilé
- 200 g laxfilé från Östersjön eller norsk
- 200 g sikfilé
- blåmusslor ca 500 g
Gör så här
1
Skala morötter, rotselleri och lök. Skär allt i cirka 2×2 cm stora tärningar. Fräs rotfrukts- och löktärningar i matfett tillsammans med vitlök, lagerblad och saffran 5-10 minuter i en stor kastrull eller gryta – utan att tärningarna tar färg. Det ska finnas tuggmotstånd kvar i rotsakerna.
2
Tillsätt/späd nu med vatten, grädde, fiskfond och vitt vin. Låt det hela sjuda 5-10 minuter.
3
Skär under tiden de olika fisksorterna i skinn- och benfria “kalopsstora” bitar.
4
Lägg fiskbitarna i grytan och sjud sakta tills fisken är färdig.
5
Borsta musslorna rena. Kasta bort musslor som är öppna och som inte sluter sig vid knackning på skalet.
6
Koka upp cirka 3 dl vatten, 2 dl vitt vin och 1 1/2 msk fiskfond.
7
Lägg i musslorna och koka/ånga dem på hög värme under lock så att de spricker upp och öppnar sig, cirka 5 minuter. Skaka om grytan några gånger under tiden. Kasta bort musslor som inte öppnat sig utan är slutna.
8
För över musslorna i grytan när fisken är färdigkokt.