Fiskgryta à la Trouville

Du behöver 100 g morötter 100 g rotselleri 100 g gul lök (1 medelstor) smör eller margarin 0.5 msk vitlök pressad 2 st lagerblad 1...


4 portioner

Du behöver

  • 100 g morötter
  • 100 g rotselleri
  • 100 g gul lök (1 medelstor)
  • smör eller margarin
  • 0.5 msk vitlök pressad
  • 2 st lagerblad
  • 1 pkt saffran (0,5 g)
  • vatten ca 1 dl
  • 6 dl grädde
  • 1.5 msk fiskfond (från flaska)
  • 1.5 dl vitt vin
  • 200 g gösfilé
  • 200 g laxfilé från Östersjön eller norsk
  • 200 g sikfilé
  • blåmusslor ca 500 g

Gör så här

1
Skala morötter, rotselleri och lök. Skär allt i cirka 2×2 cm stora tärningar. Fräs rotfrukts- och löktärningar i matfett tillsammans med vitlök, lagerblad och saffran 5-10 minuter i en stor kastrull eller gryta – utan att tärningarna tar färg. Det ska finnas tuggmotstånd kvar i rotsakerna.

2
Tillsätt/späd nu med vatten, grädde, fiskfond och vitt vin. Låt det hela sjuda 5-10 minuter.

3
Skär under tiden de olika fisksorterna i skinn- och benfria “kalopsstora” bitar.

4
Lägg fiskbitarna i grytan och sjud sakta tills fisken är färdig.

5
Borsta musslorna rena. Kasta bort musslor som är öppna och som inte sluter sig vid knackning på skalet.

6
Koka upp cirka 3 dl vatten, 2 dl vitt vin och 1 1/2 msk fiskfond.

7
Lägg i musslorna och koka/ånga dem på hög värme under lock så att de spricker upp och öppnar sig, cirka 5 minuter. Skaka om grytan några gånger under tiden. Kasta bort musslor som inte öppnat sig utan är slutna.

8
För över musslorna i grytan när fisken är färdigkokt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top