Fiskfat med sparris

Du behöver 200 g babysparris 5 dl vatten 1 tsk salt 1 tsk strösocker 8 st sardinfiléer eller liknande minibläckfiskar ett par nävar 2 st...

Tillagningstid: 25 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 200 g babysparris
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 8 st sardinfiléer eller liknande
  • minibläckfiskar ett par nävar
  • 2 st bläckfiskkroppar rensade
  • 1 kg hjärtmusslor
  • 1 st schalottenlök
  • 1 msk olivolja
  • 8 dl vatten
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 st röd chilifrukt
  • 2 st vitlöksklyftor
  • persiljestjälkar några stycken

Gör så här

1
Lägg sparrisen i kokande vatten med salt och socker. Låt den sjuda mjuk på låg värme, cirka 2 minuter.

2
Sardiner får vi sällan färska här. Benfria från burk får duga.

3
Sjud bläckfisk och musslor i tur och ordning i samma spad:

4
Finhacka en (schalotten)lök, mjukfräs den 5 minuter i olja. Slå på vatten, vin och olja, koka upp med en snittad, urkärnad chili, vitlök och persilja. Koka småbläckfiskarna och bläckfiskkropparna möra under lock på knapp medelvärme, 15–20 minuter. Prova mörheten med sticka. Ta upp bläckfisken med hålslev. Skiva till ringar. Använd bara musslor som är helt stängda. Koka dem i spadet under lock tills de öppnat sig, det tar bara ett par minuter. Ta upp med hålslev, låt rinna av, lägg upp.

5
Tips! Enklare: Välj konserverade bläckfiskringar/-bitar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top