Fisk- och skaldjursgryta med aioli

Du behöver 0.5 st gul lök hackad 0.5 st purjolök strimlad 1 st vitlöksklyfta hackad 1 msk smör 1 tsk tomatpuré 1 st saffran påse...


4 portioner

Du behöver

  • 0.5 st gul lök hackad
  • 0.5 st purjolök strimlad
  • 1 st vitlöksklyfta hackad
  • 1 msk smör
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 st saffran påse
  • 3 dl vatten
  • 2.5 dl vitt vin
  • 2.5 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 1.5 st fiskbuljongtärning
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk basilika
  • 300 g räkor
  • 400 g sejfilé i kuber
  • 300 g laxfilé i kuber
  • salt och peppar
  • 1 pkt blåmusslor tinade
  • 1 st hummer (kan uteslutas)

Aioli:

1 st äggula
1 tsk fransk senap
2 tsk rödvinsvinäger
3 st vitlöksklyftor pressade
2 dl rapsolja
1 dl crème fraîche
1.5 tsk tomatpuré
0.5 krm kajennpeppar

Gör så här

1
Fräs all lök i smöret utan att den tar färg, fräs med tomatpuré och saffran. Tillsätt vatten, vin, grädde, creme fraiche, buljongtärningar, timjan och basilika. Sjud i cirka

2
12 minuter. Skala räkorna.

3

4
Lägg i fisken, sjud i ytterligare 2–3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg i räkor och musslor precis före servering, koka upp. Servera med aiolin och en bit hummer.

5

6
Aioli:

7
Rör ihop ägg, senap, vinäger och vitlök. Rör ner oljan försiktigt, under vispning. Blanda i övriga ingredienser, smaka av med salt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top