Fin fiskgratäng med rödspätta

Den här läckra gratängen kräver lite omsorg i köket, men resultatet blir fantastiskt.

Tillagningstid: 60 minuter | Extra tid: 15 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 st portionsstora rödspättafiléer
  • salt och peppar
  • knippa salladslök
  • 2.5 msk rapsolja
  • 1 st påse babyspenat
  • 1 msk smör

Potatismos

11 st potatisar av mjölig sort
1 msk smält smör
2 st äggulor
1.5 dl mjölk

Vitvinssås

30 g smör
1.5 msk vetemjöl
0.5 st fiskbuljongtärning
1 dl torrt vitt vin
1 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 dl färskriven parmesanost
salt

Garnering och servering

3.5 msk mandelspån
finhackad persilja
kokta broccolibuketter
citronklyftor

Gör så här

1

Potatismos Koka potatisen mjuk, häll av vattnet, ånga av. Vispa till ett mos. Vispa i smöret tills det smälter. Vispa i gulorna. Vispa i mjölken i omgångar, salta. Låt svalna och lägg moset i en spritspåse.

2

Fisk Salta och peppra fiskfiléerna, rulla ihop dem.

3

Skiva salladslöken. Fräs den mjuk i olja i cirka 3 minuter. Tillsätt spenaten, fräs under omrörning tills den mjuknat, cirka 1 minut. Salta och peppra.

4

Sätt ugnen på 180 grader. Lägg lök och spenat i en smord form. Spritsa moset runt kanten. Lägg fisken i mitten.

5

Vitvinssås Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjöl, fräs cirka 1 minut. Smula i buljongtärningen. Rör i vin, mjölk och grädde, koka upp under omrörning, sjud cirka 3 minuter. Blanda i osten. Smaka av. Häll såsen över fisken och runtom den spritsade potatisen.

6

Gratinera i mitten av ugnen tills gratängen fått fin färg, cirka 35 minuter.

7

Garnering och servering Garnera med mandelspån och persilja. Servera med broccoli och citronklyftor.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top