Du behöver
- 4 st portionsstora rödspättafiléer
- salt och peppar
- knippa salladslök
- 2.5 msk rapsolja
- 1 st påse babyspenat
- 1 msk smör
Potatismos
11 st potatisar av mjölig sort
1 msk smält smör
2 st äggulor
1.5 dl mjölk
Vitvinssås
30 g smör
1.5 msk vetemjöl
0.5 st fiskbuljongtärning
1 dl torrt vitt vin
1 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 dl färskriven parmesanost
salt
Garnering och servering
3.5 msk mandelspån
finhackad persilja
kokta broccolibuketter
citronklyftor
Gör så här
Potatismos Koka potatisen mjuk, häll av vattnet, ånga av. Vispa till ett mos. Vispa i smöret tills det smälter. Vispa i gulorna. Vispa i mjölken i omgångar, salta. Låt svalna och lägg moset i en spritspåse.
Fisk Salta och peppra fiskfiléerna, rulla ihop dem.
Skiva salladslöken. Fräs den mjuk i olja i cirka 3 minuter. Tillsätt spenaten, fräs under omrörning tills den mjuknat, cirka 1 minut. Salta och peppra.
Sätt ugnen på 180 grader. Lägg lök och spenat i en smord form. Spritsa moset runt kanten. Lägg fisken i mitten.
Vitvinssås Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjöl, fräs cirka 1 minut. Smula i buljongtärningen. Rör i vin, mjölk och grädde, koka upp under omrörning, sjud cirka 3 minuter. Blanda i osten. Smaka av. Häll såsen över fisken och runtom den spritsade potatisen.
Gratinera i mitten av ugnen tills gratängen fått fin färg, cirka 35 minuter.
Garnering och servering Garnera med mandelspån och persilja. Servera med broccoli och citronklyftor.