RECEPT FRÅN IK

Fin fiskgratäng med rödspätta

Den här läckra gratängen kräver lite extra tid i köket, men resultatet blir fantastiskt.

Extra tid: 15 minuter
Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 st portionsstora rödspättafiléer
  • salt och peppar
  • knippa salladslök
  • 2.5 msk rapsolja
  • 1 st påse babyspenat
  • 1 msk smör
  • Potatismos

  • 11 st potatisar av mjölig sort
  • 1 msk smält smör
  • 2 st äggulor
  • 1.5 dl mjölk
  • Vitvinssås

  • 30 g smör
  • 1.5 msk vetemjöl
  • 0.5 st fiskbuljongtärning
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl färskriven parmesanost
  • salt
  • Garnering och servering

  • 3.5 msk mandelspån
  • finhackad persilja
  • kokta broccolibuketter
  • citronklyftor

Gör så här

1

Potatismos Koka potatisen mjuk, häll av vattnet, ånga av. Vispa till ett mos. Vispa i smöret tills det smälter. Vispa i gulorna. Vispa i mjölken i omgångar, salta. Låt svalna och lägg moset i en spritspåse.

2

Fisk Salta och peppra fiskfiléerna, rulla ihop dem.

3

Skiva salladslöken. Fräs den mjuk i olja i cirka 3 minuter. Tillsätt spenaten, fräs under omrörning tills den mjuknat, cirka 1 minut. Salta och peppra.

4

Sätt ugnen på 180 grader. Lägg lök och spenat i en smord form. Spritsa moset runt kanten. Lägg fisken i mitten.

5

Vitvinssås Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjöl, fräs cirka 1 minut. Smula i buljongtärningen. Rör i vin, mjölk och grädde, koka upp under omrörning, sjud cirka 3 minuter. Blanda i osten. Smaka av. Häll såsen över fisken och runtom den spritsade potatisen.

6

Gratinera i mitten av ugnen tills gratängen fått fin färg, cirka 35 minuter.

7

Garnering och servering Garnera med mandelspån och persilja. Servera med broccoli och citronklyftor.


Recept