
Fin fiskgratäng med rödspätta
Den här läckra gratängen kräver lite extra tid i köket, men resultatet blir fantastiskt.
Tillagningstid: 60 minuter
Du behöver
- 4 st portionsstora rödspättafiléer
- salt och peppar
- knippa salladslök
- 2.5 msk rapsolja
- 1 st påse babyspenat
- 1 msk smör
- 11 st potatisar av mjölig sort
- 1 msk smält smör
- 2 st äggulor
- 1.5 dl mjölk
- 30 g smör
- 1.5 msk vetemjöl
- 0.5 st fiskbuljongtärning
- 1 dl torrt vitt vin
- 1 dl mjölk
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl färskriven parmesanost
- salt
- 3.5 msk mandelspån
- finhackad persilja
- kokta broccolibuketter
- citronklyftor
Potatismos
Vitvinssås
Garnering och servering
Gör så här
Potatismos Koka potatisen mjuk, häll av vattnet, ånga av. Vispa till ett mos. Vispa i smöret tills det smälter. Vispa i gulorna. Vispa i mjölken i omgångar, salta. Låt svalna och lägg moset i en spritspåse.
Fisk Salta och peppra fiskfiléerna, rulla ihop dem.
Skiva salladslöken. Fräs den mjuk i olja i cirka 3 minuter. Tillsätt spenaten, fräs under omrörning tills den mjuknat, cirka 1 minut. Salta och peppra.
Sätt ugnen på 180 grader. Lägg lök och spenat i en smord form. Spritsa moset runt kanten. Lägg fisken i mitten.
Vitvinssås Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjöl, fräs cirka 1 minut. Smula i buljongtärningen. Rör i vin, mjölk och grädde, koka upp under omrörning, sjud cirka 3 minuter. Blanda i osten. Smaka av. Häll såsen över fisken och runtom den spritsade potatisen.
Gratinera i mitten av ugnen tills gratängen fått fin färg, cirka 35 minuter.
Garnering och servering Garnera med mandelspån och persilja. Servera med broccoli och citronklyftor.